Σελίδες

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΑΔΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ


Ρητορική μίσους και δαιμονοποίησης του «άλλου»

Διεθνής Αμνηστία: Ο διχαστικός λόγος ενισχύεται απειλητικά -και παντού

Διεθνής Αμνηστία: Ο διχαστικός λόγος ενισχύεται απειλητικά -και παντού
«Είτε πρόκειται για τον Τραμπ ή τον Ερντογάν, όλο και περισσότεροι πολιτικοί παρουσιάζονται ως αντι-συστημικοί και ακολουθούν ρητορική δαιμονοποίησης ολόκληρων ομάδων» γράφει η Αμνηστία   (Φωτογραφία:  Reuters )
Νέα Υόρκη
Για τη Διεθνή Αμνηστία, ο κόσμος έγινε λίγο σκοτεινότερος το 2016: Σε ετήσια μελέτη της για την κατάσταση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνει πως καταγράφεται ενίσχυση του διχαστικού λόγου που δαινομονοποιεί τον εκάστοτε «άλλο» και φτιάχνει ομάδες εξιλαστήρια θύματα. Η οργάνωση σημειώνει πως η εξέλιξη αυτή καταγράφεται ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, και στις ΗΠΑ και ακόμη και την Ευρώπη, αναφερόμενη ονομαστικά και στην ρητορική του Τραμπ.

Στην ετήσια έκθεσή της (αγγλικά), η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος «ντόμινο», καθώς πολλά ισχυρά κράτη υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι επιπτώσεις της ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες, αναφέρει η οργάνωση.

«Είτε πρόκειται για τον Τραμπ ή τον Ερντογάν, όλο και περισσότεροι πολιτικοί παρουσιάζονται ως αντι-συστημικοί και ακολουθούν ρητορική δαιμονοποίησης ολόκληρων ομάδων με ψηφοθηρικό σκοπό» γράφει χαρακτηριστικά η Αμνηστία.

Στην έκθεση γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για την «ξενοφοβική ρητορική μίσους του Τραμπ στις ΗΠΑ», τις πρακτικές των Ορμπάν, Ερντογάν, Ντουτέρτε, την παγίδευση προσφύγων στα νησιά Ναούρου και Μάνους από την Αυστραλιανή κυβέρνηση, στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής από την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη και την Τουρκία, στο παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία και στους «άνευ προηγουμένου καταστροφικού νόμους για την παρακολούθηση στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η έκθεση επισημαίνει πως σημειώθηκε, επίσης, άνοδος της αντι-φεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που στρέφεται εναντίον ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων ή τρανς. Παράδειγμα αυτών, αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το 2016, πολλές κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια σε εγκλήματα πολέμου, προώθησαν συμφωνίες που υπονομεύουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θέσπισαν νόμους που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, υποκίνησαν δολοφονίες βασιζόμενες απλώς σε κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών, δικαιολόγησαν βασανιστήρια και πρακτικές μαζικής παρακολούθησης και εκχώρησαν υπερεξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Κάποιες κυβερνήσεις, συνεχίζει, στράφηκαν επίσης εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ομάδων, που εύκολα μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα. Η Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η Διεθνής Αμνηστία προβλέπει πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις, ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική του «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.

Η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγράφει εγκλήματα πολέμου σε τουλάχιστον 32 χώρες μέσα στο 2016.

Παρά τις προκλήσεις, «η διεθνής αδιαφορία για τα εγκλήματα πολέμου έχει εδραιωθεί ως ο κανόνας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραμένει σε παράλυση λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών» περιγράφει η οργάνωση.

«Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη απαντήσει με εκκωφαντική σιωπή στις αμέτρητες θηριωδίες που διαπράχθηκαν μέσα το 2016: τον σε ζωντανή μετάδοση τρόμο στο Χαλέπι, τις χιλιάδες δολοφονίες από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του "πολέμου κατά των ναρκωτικών" στις Φιλιππίνες, τη χρήση χημικών όπλων και την πυρπόληση εκατοντάδων χωριών στο Νταρφούρ. Το μεγάλο ερώτημα για το 2017 θα είναι σε ποιο βαθμό ο κόσμος θα επιτρέψει τη διάπραξη φρικαλεοτήτων προτού δράσει για να τις αντιμετωπίσει», τονίζει στην έκθεση ο Σαλίλ Σετί γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η έκθεση αναφέρεται στην «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζει για μια ακόμη φορά η οργάνωση, συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα οι οποίοι, όπως αναφέρει, ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Σημειώνει δε τον ισχυρισμό της για «στοιχεία που αποδεικνύουν» ότι τουλάχιστον οκτώ σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΄΄Εξ' έδρας΄΄


Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ



Δημοσιεύτηκε στις 16/2/2017 η εγκύκλιος των μεταθέσεων  σχολικού έτους 2016-17.


ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από 16-2-2017 έως 28-2-2017, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr), με τον τρόπο που ορίζεται στην παρ. 2.1.1. του παρόντος κεφαλαίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες για τις οποίες η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Μέσα στην ίδια προθεσμία υποβάλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση και για βελτίωση, χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, όσοι βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ από μετάθεση, μετάταξη, απόσπαση σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο.

Η εγκύκλιος εδώ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ


16 Φεβρουαρίου 2017
Χωρίς σχέδιο, χωρίς διάλογο, συνεχίζουν το "ράβε - ξήλωνε" στην Ειδική αγωγή!
           
            Για μια ακόμη φορά, σε άσχετο σχέδιο νόμου, παρά τα όσα έλεγαν τα "ανέμελα" χρόνια της αντιπολιτευτικής τους επαναστατικότητας αλλά και τον πρώτο χρόνο της "περήφανης" διαπραγμάτευσης, η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψηφίζει ρυθμίσεις που αφορούν στην ειδική αγωγή. Στην αιτιολογική μάλιστα έκθεση, περιγράφουν ως στόχο της παρέμβασής τους: "την ορθολογική κατανομή των μαθητών σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες!!", το οποίο σημαίνει στην πραγματικότητα: "βάζω στον μνημονιακό κόφτη που θα "έσκιζα", ακόμα περισσότερο την ειδική αγωγή"...
            Απομένει λοιπόν έκθετη μία ακόμη υπόσχεση της Κυβέρνησης, για συνολική παρέμβαση στην ειδική αγωγή μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και επιλέγεται η τακτική μιας ακόμα αποσπασματικής ρύθμισης, η οποία δεν εντάσσεται σε κανέναν εκπαιδευτικό σχεδιασμό.
            Οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν είναι σε αρνητική κατεύθυνση, με εξαίρεση την μείωση του αριθμού των μαθητών για την δημιουργία τάξης στα ειδικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία από 5-8 που ήταν, σε 4-7, που αποτελεί θετικό γεγονός. Συγκεκριμένα:
  • καταργήθηκε η δυνατότητα μείωσης κατά 3 μαθητές, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε τμήματα που έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών (25). Στο εξής για να υπάρξει μείωση οι μαθητές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2! Για τους φωστήρες που εισηγήθηκαν και ψήφισαν τη ρύθμιση, η ύπαρξη παραδείγματος χάρη ενός παιδιού με αυτισμό σε μία τάξη με 25 μαθητές δεν χρειάζεται κανενός είδους αντιμετώπιση από το Υπουργείο! Για να μειωθεί κατά τρεις μαθητές το τμήμα, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο!!
  • καταργήθηκε η δυνατότητα μείωσης κατά 3 μαθητές, σε τάξεις που φοιτούν μαθητές με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες, (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία) ανεξάρτητα από το πόσοι είναι, εφόσον υπάρχει στο σχολείο τμήμα ένταξης!!  Για τους φωστήρες που εισηγήθηκαν και ψήφισαν τη ρύθμιση, για να υπάρξει δυνατότητα μείωσης του αριθμού των μαθητών πρέπει να μην υπάρχει τμήμα ένταξης στο σχολείο και να φοιτούν στην τάξη πάνω από 4 μαθητές με διαγνωσμένες μαθησιακές δυσκολίες. Για αυτούς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν σε μία τάξη υπάρχουν 4 μαθητές με τις συγκεκριμένες δυσκολίες οι οποίες απαιτούν εξατομίκευση διδασκαλίας, εργασιών κλπ!!
  • Δυσκολεύει περισσότερο και την μείωση των μαθητών ακόμα και όταν συντρέχουν οι νέες δυσμενέστερες  προϋποθέσεις που ψηφίστηκαν, καθώς για να παρθεί απόφαση μεσολαβούν πέντε εμπλεκόμενοι φορείς: Απόφαση Συλλόγου διδασκόντων, σύμφωνη γνώμη σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής, σύμφωνη γνώμη συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης, εισήγηση διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τέλος απόφαση περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης!! Με λίγα λόγια: "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι..."
            Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, για μια ακόμη φορά, χωρίς βέβαια να ελπίζουμε ότι υπάρχει περίπτωση να εισακουστούμε καθώς τα δείγματα γραφής είναι σε εντελώς αρνητική κατεύθυνση, να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαδικασίες διαλόγου με στόχο την δημιουργία ενός συνολικού πλαισίου παρέμβασης στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής. Το πρώτο βήμα μιας ουσιαστικής παρέμβασης δεν μπορεί να είναι άλλο από την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που για πάρα πολλά χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και χωρίς να φταίνε σε τίποτα βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και ομηρείας.
            Η εποχή των εύκολων ευχάριστων αντιπολιτευτικών λόγων, έχει περάσει. Όλοι κρίνονται από τα έργα και όχι από τις προθέσεις τους.  
               
Δημοκρατική Συνεργασία


Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ


3 Φεβρουαρίου 2017
Η πρότασή μας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων
           
                Η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων ίσως για κάποιους που δεν έχουν μεγάλη επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα να φαίνεται ως ένα θέμα μικρής σημασίας, σε σχέση μάλιστα με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Για ένα μεγάλο όμως τμήμα της εκπαιδευτικής κοινότητας αποτελεί δικαιολογημένα κορυφαίο ζήτημα καθώς συναρτάται με αυτό, μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ζωή των εκπαιδευτικών.
                Η προσέγγιση του ζητήματος θα πρέπει να γίνει με σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο τρόπο, ώστε να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις να μην υπάρχει αίσθημα αδικίας.
                Η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων που έχει εξαγγελθεί από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά ώστε να μπορέσουν να διορθωθούν στρεβλώσεις και λάθη, τα οποία έχουν αναδειχτεί στα προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (Υπουργείο, υπηρεσιακά συμβούλια, σύλλογοι εκπαιδευτικών) να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το συγκεκριμένο θέμα δεν προσφέρεται ούτε για αντιπαραθέσεις ούτε για πολιτικά ή μικροπαραταξιακά παιχνιδάκια. Όλοι θα πρέπει να αντιληφθούμε το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε και να φανούμε αντάξιοι του ρόλου μας.
                Είναι βέβαιο, πως αν κάποιοι  προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το θέμα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους προσωπικά ή τοπικιστικά χαρακτηριστικά, θα οδηγηθούμε σε εντελώς λανθασμένες αποφάσεις που θα δημιουργούν αδικίες μεταξύ συναδέλφων. Στόχος όλων πρέπει να είναι ένα δίκαιο, διάφανο και καθόλου γραφειοκρατικό σύστημα που δεν θα αφήνει καμία απολύτως σκιά ή πικρία.
                Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέλοντας να συμβάλλει στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους, καταθέτει στο διάλογο που πρέπει να γίνει, την πρότασή της, η οποία δεν θεωρεί ότι είναι η μόνη σωστή, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί, να συμπληρωθεί,  καθώς δεν διακατεχόμαστε από την αντίληψη ότι είμαστε οι κομιστές της μοναδικής και αλάνθαστης αλήθειας. Προτείνουμε:
·         Το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει ως αφετηρία, να εισηγηθεί τα δυσπρόσιτα σχολεία τα οποία θα λάβουν 14 μόρια καθώς και τον ανώτατο αριθμό μορίων που θα έχει ο κάθε νομός, λαμβάνοντας  υπόψη τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον κάθε τόπο.  Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταργήσει από το επόμενο σχολικό έτος τη διάταξη του Νόμου 4283/2014 σύμφωνα με την οποία όποιος υπηρετήσει δύο συνεχόμενα έτη σε σχολεία Θ και Ι κατηγορίας διπλασιάζει τα μόρια συνθηκών διαβίωσης. Είναι προφανές πως δεν είναι δυνατόν η ΙΓ κατηγορία να παίρνει 14 μόρια και οι κατηγορίες Θ και Ι να συνεχίζουν να διπλασιάζουν τα μόριά τους.
·         Τα ΑΠΥΣΠΕ της Χώρας μετά από διαβούλευση των στελεχών και των συλλογικοτήτων, θα πρέπει να εγκρίνουν, συμφωνήσουν, τροποποιήσουν, την κεντρική εισηγητική πρόταση για τα δυσπρόσιτα και για το ανώτατο όριο μορίων.
·         Η ΔΟΕ σε συνεργασία με την ΟΛΜΕ θα πρέπει να εισηγηθούν το σκεπτικό που θα πρέπει να διακατέχει τις διαδικασίες και το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους εκπαιδευτικούς που θα καταθέτουν τις προτάσεις τους (πληθυσμιακά κριτήρια, οργανικότητα σχολείων, οδικό δίκτυο, νησιωτικότητα, απόσταση από το κέντρο, ιδιαίτερες συνθήκες κλπ).
·         Οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. με εσωτερικές διαδικασίες θα πρέπει να εισηγηθούν τα μόρια που θα πρέπει να έχουν τα σχολεία του χώρου ευθύνης τους. Με δεδομένο τον ενιαίο χαρακτήρα του ζητήματος για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και με τις τοπικές ΕΛΜΕ.
·         Τα ΠΥΣΠΕ της Χώρας να εγκρίνουν τις προτάσεις - εισηγήσεις, των Συλλόγων ΠΕ.
·         Το ΚΥΣΠΕ, να εγκρίνει το τελικό προϊόν της Πανελλαδικής διαβούλευσης, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να θεσμοθετήσει.
                Για να συμβούν όλα αυτά χρειάζεται συντονισμός, χρονοδιάγραμμα που θα δίνει την δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου της βάσης και σωστή καθοδήγηση κεντρικά από το ΔΣ της ΔΟΕ. Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να παρατείνει τις διαδικασίες για όσο χρόνο χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο. Με δεδομένο το ότι αποφασιστεί δεν θα ισχύσει από φέτος δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης. Σε κάθε άλλη περίπτωση, μια σημαντική ευκαιρία θα έχει πάει χαμένη και τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να παραμένουν και να δυσκολεύουν τις ζωές των εκπαιδευτικών.


Δημοκρατική Συνεργασία

Εκπαιδευτικών Π.Ε.