Σελίδες

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Σχετικά με τον ενιαίο χαρακτήρα της Προσχολικής Εκπαίδευσης νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών





Έντονος είναι ο προβληματισμός μας για το πώς αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας μια ενοποίηση και ενιαιοποίηση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, των δομών φροντίδας και αγωγής ( βρεφικοί – παιδικοί σταθμοί) με τις δομές εκπαίδευσης ( νηπιαγωγεία), που « ψιθυρίζεται» το τελευταίο διάστημα,  μετά από  πίεση συγκεκριμένης συνδικαλιστικής επαγγελματικής ομάδας βρεφονηπιοκόμων.
Θυμίζουμε λοιπόν ότι :Το διακριτό σύστημα προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με βάση την ηλικία, όπως ισχύει στην Ελλάδα είναι και το πλέον διαδομένο στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Αντίθετα το ενιαίο σύστημα εφαρμόζεται στις σκανδιναβικές χώρες στις οποίες το συνολικό εκπαιδευτικό σύστημα και το κοινωνικοπολιτιστικό είναι τελείως διαφορετικά από το ελληνικό.
Η ηλικία 0έως 3 είναι κυρίως και πρωτίστως ηλικία φροντίδας και αγωγής και όχι ηλικία συστηματικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν έτσι διαφορές στην οργάνωση , την προσφορά, τους στόχους, τις απαιτήσεις από το εκπαιδευτικό προσωπικό και  την εκπαίδευση τους.
Τονίζουμε ότι σε ένα δημόσιο ελληνικό νηπιαγωγείο μπορεί να εργαστεί ένας εκπαιδευτικός τετραετούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αυτό είναι η κατώτερη εκπαίδευση που μπορεί να έχει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στα νηπιαγωγεία της χώρας μας, δουλεύουν νηπιαγωγοί τουλάχιστόν με πτυχίο πανεπιστημίου και μεγάλο ποσοστό με επιπλέον μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι έχουμε υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο έχει σπουδές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση των παιδιών και όχι στην αγωγή και τη φροντίδα. Ο διορισμός κατά συνέπεια βρεφονηπιοκόμων σε θέσεις νηπιαγωγών, οδηγεί σε υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο, φτάνοντας το επίπεδο εκπαίδευσης  της δεκαετίας του 1980, λίγο πριν ιδρυθούν τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Διεθνείς έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί υποστηρίζουν ότι υψηλή ποιότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα εξασφαλίζεται με την πρόσληψη ατόμων που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Συγκεκριμένα το τοποθετούν νούμερο ένα παράγοντα για μια καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά αυτής της ηλικίας και μετά ακολουθεί η αναλογία παιδιών και εκπαιδευτικού, οι επιχορηγήσεις, το αναλυτικό πρόγραμμα, η έμφαση στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη ( και αυτό το βάζουν ως επιμέρους στοιχείο γιατί υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα δάσκαλοι με την ελλιπή εκπαίδευση δεν μπορούσαν να προσδώσουν στα παιδιά αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι  καθώς έμεναν στην ανάπτυξη του γνωστικού που καθοριζόταν μέσα από κάποια βιβλία, φωτοτυπίες και έτοιμο υλικό.  α Οι συνέπειες των παραπάνω ήταν να υπάρχει  στις χώρες αυτές μεγάλο ποσοστό σχολικής αποτυχίας στις μετέπειτα τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου, μειωμένη ικανότητα των παιδιών για επίλυση διαφορών και μειωμένη ικανότητα εποικοδομητικής αλληλεπίδρασης των παιδιών μεταξύ τους με ταυτόχρονη αύξηση των ποσοστών βίαιης συμπεριφοράς, του λεγόμενου δηλ σχολικού εκφοβισμού. Μια άλλη διαπίστωση από τις έρευνες ήταν ότι υπήρξε σταδιακή αύξηση της σχολικής διαρροής. Πολλά παιδιά αποφάσιζαν να σταματήσουν το σχολείο καθώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα των μετέπειτα βαθμίδων της προσχολικής.
Σε μια εποχή λοιπόν, που οι περισσότερες χώρες παλεύουν για την αύξηση των προσόντων των εκπαιδευτικών της προσχολικής εκπαίδευσης έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν τις μετέπειτα αρνητικές συνέπειες προσφέροντας στα παιδιά αυτής της ηλικίας υψηλής ποιότητας εκπαίδευση , στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο.. υπάρχουν διάλογοι να υποβαθμιστεί ο ρόλος του νηπιαγωγείου..μέσα από τη  ενοποίηση των δομών φροντίδας και αγωγής( βρεφονηπιακοί σταθμοί) και των δομών εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία)
Η ομάδα νηπιαγωγών χαιρετίζει την πρωτοβουλία που πήρε το πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου με σχετικό ψήφισμα και καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπιστεί την Προσχολική Εκπαίδευση παίρνοντας θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Διεκδικούμε :
  • δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
  • Ενιαία δεκατετράχρονη εκπαίδευση
  • Αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών
  • Θεσμοθέτηση των προγραμμάτων μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο Δημοτικό
  • Μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικού παιδιών σε 1: 15
Σε μια εποχή όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς εμάς για εμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε και εμείς με τη συμμετοχή μας. Διεκδικούμε την ισότιμη ενσωμάτωση της προσχολικής εκπαίδευσης στον ενιαίο σχεδιασμό της εκπαίδευσης.
Στις αποσπασματικές αποφάσεις και τον ανύπαρκτο διάλογο, που αφαιρεί κάθε προοπτική εξέλιξης του κλάδου μας, απαντάμε με δράση , άποψη  προτάσεις, και αγώνα.

Δράση λοιπόν μέσα από τη συμμετοχή …τη δική σας συμμετοχή …
Να συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς!!!

Για την Ομάδα Νηπιαγωγών
Βέτα Κορωναίου 6974341868
Κατσαρή Γεωργία 6944770517
Νάτσια Ελευθερία 6946971131

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν…. το ολοήμερο νηπιαγωγείο….




Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας του κ. Φίλη και όλοι οι διορισμένοι παρατρεχάμενοι, συναγωνίζονται στη γραφικότητα με πρακτικές και ανακοινώσεις, καταδικάζοντας την εκπαίδευση και ολόκληρη την κοινωνία σε μια  ολική επαναφορά στις χειρότερες παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Συντεχνίες, εσωστρέφεια, μιζέρια, δοσοληψίες, κομματισμός, ανισότητα, μικροπολιτική, και μια γενικευμένη  περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπόθαλψης του αναρχομπάχαλου και όλων αυτών, που οδήγησαν το εκπαιδευτικό μας σύστημα στη σημερινή διάλυση, αποτελούν τα χαρακτηριστικά της πολιτικής της ισοπέδωσης των πιο σημαντικών κοινωνικών δομών.
Με μοναδικό στόχο την εξοικονόμηση δαπανών, με τη χρήση κίβδηλων επιχειρημάτων διαλύουν δομές της εκπαίδευσης, που στηρίχτηκαν  από τους εκπαιδευτικούς, αλλά και από την κοινωνία. Μετά την κατάργηση των ΕΑΕΠ καταργούνται και τα ολοήμερα τμήματα στα νηπιαγωγεία.
Στην πρόσφατη εγκύκλιο για την οργάνωση και λειτουργία του ολοήμερου σχολείου ορίζεται έντεχνα «ελάχιστος αριθμός φοιτώντων νηπίων/προνηπίων  ο προβλεπόμενος από τις κείμενες διατάξεις (παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 4386/2016 με θέμα « Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 83/τ.Α’/11-05-2016).»ενώ αντίστοιχα για τα δημοτικά σχολεία κάνει ξεκάθαρο διαχωρισμό σε14 φοιτώντες μαθητές για τα εξαθέσια και πάνω σχολεία και σε 10 φοιτώντες μαθητές για τα 4/θέσια και 5/θέσια σχολεία.
Το άρθρο 35 που ορίζει αναλογία εκπαιδευτικού μαθητών 1: 14, σε συνδυασμό με τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην εγκύκλιο για την εργασία των γονέων(να εργάζονται και οι δύο γονείς ή να είναι άνεργοι και οι δύο), βάζουν την ταφόπλακα στη λειτουργία του ολοήμερου νηπιαγωγείου. 
Ποιό άραγε επιχείρημα θα σκαρφιστεί τώρα το Υπουργείο για να καλύψει την πραγματικότητα κατάργησης εκατοντάδων ολοήμερων τμημάτων;
Θυμίζουμε ότι το ολοήμερο νηπιαγωγείο μέσα από τον περισσότερο χρόνο που διαθέτει, δημιουργήθηκε για να αμβλύνει κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες, να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους αλλά και κοινωνικές δεξιότητες με το να νιώθουν ευπρόσδεκτα και αποδεκτά.
Που είναι η πολιτική των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση;
Στη φτωχοποιημένη χώρα μας τα παιδιά έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη την στήριξη και την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους. Μια κοινωνική δομή όπως το ολοήμερο επιβάλλεται να ενισχυθεί, γιατί η απάντηση στην κρίση είναι η επένδυση σε ένα δημόσιο σχολείο  ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά.
Πού είναι λοιπόν η αριστερή ευαισθησία σας, η ανθρωποκεντρική πολιτική, η άμβλυνση των ανισοτήτων, το αριστερό παραμύθι που πουλήσατε;
Τα ολοήμερα τμήματα καταργούνται και εκατοντάδες νηπιαγωγοί καταδικάζονται στην ανεργία, όχι γιατί τόσα χρόνια περίσσευαν, ούτε γιατί άλλαξαν οι ανάγκες της κοινωνίας, απλά γιατί θυσιάζονται στη λογική ενός οικονομικού εξορθολογισμού, που ισοπεδώνει δικαιώματα και αγώνες.
Η ομάδα νηπιαγωγών καταδικάζει την πολιτική ισοπέδωσης του δημόσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου, την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της ζωής μας.
Οι αξίες και τα οράματα κ Φίλη δεν χρειάζονται προσύμφωνα… αλίμονο στην κοινωνία και την εκπαίδευση που αδυνατεί να εμπνεύσει αξίες και αγώνες…
Θα είμαστε μπροστά στους αγώνες για το δημόσιο σχολείο που αξίζει σε όλους μας…. γιατί εμείς ξέρουμε τους δράκους που κρύβουν τα παραμύθια σας…

Για την ομάδα νηπιαγωγών
Βέτα Κορωναίου



Αρ. Πρωτ. 658
Αθήνα 31/5/2016
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Για τις εγγραφές στα Ολοήμερα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Υπουργική Απόφαση για τον «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου» καθώς και οι ρυθμίσεις για τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό νηπίων για τη λειτουργία τμήματος νηπιαγωγείου, ανέδειξε τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων που ως μοναδικό σκοπό έχουν την εξοικονόμηση με κάθε τρόπο εκπαιδευτικού προσωπικού έτσι ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης σε εκπαιδευτικούς με την, όσο το δυνατό, μικρότερη δαπάνη για προσλήψεις αναπληρωτών.
Οι κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, η ανάδειξη του ζητήματος από τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στα Μ.Μ.Ε., οι επιστολές που τις επόμενες ημέρες θα μοιραστούν στους γονείς των μαθητών μας καθώς και το συλλαλητήριο του Σαββάτου 4-6-2016 και η απεργιακή κινητοποίηση με την πορεία διαμαρτυρίας την Τετάρτη 8-6-2016, έχουν ως στόχο τη διαρκή και έντονη ανάδειξη του ζητήματος στην κοινωνία για τη δημιουργία του ρεύματος αντίδρασης που θα οδηγήσει στην απόσυρση των απαράδεκτων ρυθμίσεων.
Οι εγκύκλιοι του Υπουργείου ξεπερνούν κάθε λογική. Για την εγγραφή των παιδιών στο ολοήμερο τμήμα για τα 6/θέσια και άνω Δημοτικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση  οι γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να έχουν κάρτα ανεργίας ή να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Για τα Δημοτικά σχολεία που λειτουργούν ως 4/θέσια και  5/θέσια δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ για τα ολοήμερα τμήματα των Νηπιαγωγείων, τα οποία είναι σχεδόν όλα διθέσια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Ας μας εξηγήσει κάποιος σε ποια αλλοπρόσαλλη λογική βασίζεται αυτός ο διαχωρισμός.
Οι εγκύκλιοι σχετικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις εγγραφής μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, καθιστούν σαφείς τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων με στόχο την «απόλυση» περισσότερων από 6.000 αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά.
Ο αγώνας για την ανατροπή των μέτρων αυτών δεν σταματάει. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών και νηπίων από τις δομές του Ολοήμερου σχολείου, στερώντας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. τη δυνατότητα της εξαπάτησης της κοινωνίας με τις παραπλανητικές διακηρύξεις της.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν  οι εγγραφές στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι έχει μεγάλη σημασία να δοθεί η δυνατότητα  σε όλους τους γονείς  που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη είτε στο ολοήμερο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) να καταθέσουν αιτήσεις ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η Υ.Α. αλλά και η νέα εγκύκλιος. Θα αποδείξουν περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές, που αποτελούν τον πυρήνα των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων του Υπουργείου.
Η  παραλαβή δηλώσεων από όλους τους ενδιαφερόμενους, δε βάζει σε πειθαρχικό κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς που διενεργούν τις εγγραφές. Δεν αποτελεί παραβίαση της υπουργικής απόφασης και της εγκυκλίου. 
Οι αιτήσεις θα δείξουν το μέτρο των κοινωνικών αναγκών που επιχειρείται να περικοπούν και θα αποτελέσουν διεκδικητικό όπλο στα χέρια του εκπαιδευτικού κινήματος για το σπάσιμο των αποκλεισμών, τη φοίτηση όλων των παιδιών στις εκπαιδευτικές δομές, το μπλοκάρισμα των υπεραριθμιών, των απολύσεων και των μετακινήσεων.
Επειδή όμως η «εκπαιδευτική» πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη χαραχτεί με γνώμονα τις επιταγές των μνημονίων και των δεικτών του ΟΟΣΑ, οι εκπαιδευτικοί αναδεικνύοντας την παιδαγωγική αναγκαιότητα στήριξης και διεύρυνσης του Ολοήμερου σχολείου απαιτούμε την απόσυρση όλων των ρυθμίσεων που το διαλύουν με μοναδικό σκοπό την καταδίκη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε ανεργία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα στοιχεία θα συγκεντρωθούν ανά σχολική μονάδα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και θα προωθηθούν προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.