Σελίδες

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016




Τι είναι η ομάδα Νηπιαγωγών

Η Ομάδα Νηπιαγωγών «Δικαίωμα στην Εκπαίδευση» είναι μια επιστημονική, εισηγητική ομάδα και δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει το όραμα για ένα νηπιαγωγείο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αυτά της συμμετοχής, της συνεργασίας, των υποδομών, της αξιοκρατίας, της οργάνωσης και του προγραμματισμού.  
Οι πολιτικές ηγεσίες όπως και οι πολιτικές που εφαρμόζονται εναλλάσσονται διαρκώς. Αυτοί που μένουν και υπηρετούν την εκπαίδευση του τόπου είμαστε όλοι εμείς, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, που με την επιστημονική γνώση και το μεράκι μας αγωνιζόμαστε για τη νέα γενιά. Έχουμε και άποψη και όραμα για το μέλλον. Παρακολουθούμε όσα διαδραματίζονται στο χώρο της προσχολικής αγωγής και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα χωρίς κομματικές στοχεύσεις και αγκυλώσεις.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες με εμάς να συμμετέχουν στις δράσεις της ομάδας με προτάσεις και εισηγήσεις. Η προσπάθεια αυτή γίνεται για λόγους ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων για τα ζητήματα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανάδειξης προβλημάτων του χώρου και διαμόρφωσης προτάσεων επιστημονικά τεκμιριωμένων σχετικά με αυτά, μέσα πάντα από διαλογικές και συλλογικές διαδικασίες. 


Λειτουργούμε μέσα στα πλαίσια λειτουργίας της ΔΟΕ και ο ρόλος μας είναι υποστηρικτικός. Στόχος είναι να γίνουν σχετικές εισηγήσεις στο συνδικαλιστικό μας όργανο, τη Δ.Ο.Ε. για τη διαμόρφωση των διεκδικήσεών μας, με γνώμονα πάντα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης μέρος της οποίας αποτελεί και το δημόσιο νηπιαγωγείο. 
Συμπορευόμαστε και αγωνιζόμαστε σύμφωνα με τις διεκδικήσεις της Διδασκαλικής ομοσπονδίας με βασικά χαρακτηριστικά μας την ενότητα και την συνεργασία. Θα θέλαμε να είμαστε οι σταθεροί και μόνιμοι συνομιλητές με την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου για τα θέματα που μας αφορούν. Να συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς!!!

Σας καλούμε με τις ιδέες και την παρουσία σας να βοηθήσετε στο χτίσιμο του σύγχρονου νηπιαγωγείου που οραματιζόμαστε όλοι μας!!!


Για την Ομάδα Νηπιαγωγών 
Νάτσια Ελευθερία







Ημερίδα στη Βέροια

Η απαξίωση της πρώτης βαθμίδας εκπαίδευσης, αποτελεί αδιαμφισβήτητο δείγμα της πολιτικής, που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας,  μιας πολιτικής με κρυμμένες αλήθειες και ψεύτικα διλλήματα, με πλούσιες δήθεν αλλαγές και καμία ουσιαστική και θεμελιακή στήριξη της Παιδείας.

Ο  προσχηματικός διάλογος για την Παιδεία και η παντελής έλλειψη ουσιαστικών αναφορών για τα σοβαρά ζητήματα της προσχολικής εκπαίδευσης κάνει επιτακτική την ανάγκη της δικής μας εντονότερης διεκδίκησης των αιτημάτων μας, που ήδη έχουν κατατεθεί στη ΔΟΕ.

Η Ομάδα Νηπιαγωγών» Δικαίωμα στην Εκπαίδευση» συνεχίζει τις δράσεις της ενισχύοντας τις συνδικαλιστικές  διεκδικήσεις με επιστημονική τεκμηρίωση. Αφουγκραζόμαστε και καταγράφουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των συναδέλφων και επικαιροποιούμε τα αιτήματά μας.

Καταθέτουμε το προσωπικό μας όραμα για το νηπιαγωγείο της συμμετοχής, της συνεργασίας, των υποδομών, της αξιοκρατίας της αναβάθμισης της διδασκαλίας με σύγχρονα μέσα, της διαρκούς επιμόρφωσης, της αναβάθμισης του ρόλου του νηπιαγωγού και αγωνιζόμαστε γι΄ αυτό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην ημερίδα που διοργανώνει η ομάδα νηπιαγωγών «Δικαίωμα στην Εκπαίδευση» στη Βέροια την Παρασκευή 1 Απριλίου στο καφέ ΣΕΡΕΜΕΤΑ με εισηγήτρια την κ. Αυγιτίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, με θέμα: "Το στοίχημα για μία συμμετοχική προσχολική εκπαίδευση: Αρχές, προϋποθέσεις και παραδείγματα"

Ανοίγουμε νέους δρόμους συλλογικότητας …..  με προτάσεις και δράσεις..

Δράση μέσα από τη συμμετοχή …τη δική σας συμμετοχή …

Να συμπεριλαμβανόμαστε σε αυτούς που θα αποφασίσουν για εμάς!!!



Για την Ομάδα Νηπιαγωγών

Βέτα Κορωναίου







Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016










Αρ. Πρωτ. 501










Αθήνα 16/3/2016
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 
Θέμα : Για την καταχώρηση στοιχείων σχετικά με τις κτηριακές υποδομές στο σύστημα myschool

Με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφό του στις 4-3-2016 (α.π. 38882/Α2), το Υπουργείο Παιδείας απευθύνεται στις σχολικές μονάδες ζητώντας τους μεταβαίνοντας στη σελίδα «Στοιχεία συγκροτήματος» του myschool να προχωρήσουν σε έλεγχο ορθότητας και τυχόν επικαιροποίηση των ήδη καταχωρημένων στοιχείων και στη συμπλήρωση νέων πεδίων που έχουν προστεθεί για κάθε σχολικό κτήριο χωριστά.
  Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να καταχωρηθούν απαιτούν  εξειδικευμένες γνώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού και τις ευθύνες που αναλαμβάνει στο πλαίσιο των καθηκόντων του στη σχολική μονάδα. Στο σχετικό έγγραφο αναγράφεται μάλιστα «Δεδομένου ότι οι παρατηρήσεις αφορούν στην παλαιότητα των υποδομών και σε τυχόν εμφανιζόμενες φθορές και βλάβες, ως εκ τούτου αποτελεί αντικείμενο τεχνικής φύσεως, συνιστάται η συνδρομή μηχανικών, υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων, για την ορθότερη αποτύπωσή τους».




ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΕΙΒΑΔΕΙΑΣ/ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Σε απάντηση του από 12/12/2014 ερωτήματος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Λιβαδείας/ Βοιωτίας αναφορικά με το υπ’ αριθμόν 16024/4-12-2014 έγγραφο της Δ/νσης  Π.Ε. Βοιωτίας με θέμα «Καταγραφή του σχολικού χώρου των σχολικών μονάδων (Δημοτικών-Νηπιαγωγείον) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας» λεκτέα τα κάτωθι:
1) Σύμφωνα με το άρθρο 75 του νόμου 3463/2006, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 προβλέπεται:

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016





Προσχολική εκπαίδευση ……. το κλειδί στην πρόληψη της ενδοσχολικής βίας
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια  Ημέρα κατά της σχολικής Βίας. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να προβληματιστούν αλλά και να σχεδιάσουν στρατηγικές, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πλέον κοινωνικού προβλήματος, το οποίο προκύπτει από την  αλληλεπίδραση  ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και ενισχύεται από τα έντονα  κοινωνικά προβλήματα, που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.
Αυτή η ημέρα αποτελεί αφορμή για εμάς τους εκπαιδευτικούς της προσχολικής εκπαίδευσης, να αναφερθούμε στο θεμελιώδη ρόλο της εκπαίδευσης στο νηπιαγωγείο, για την πρόληψη του πολυδιάστατου φαινομένου της ενδοσχολικής βίας,  μέσα από την φιλοσοφία και  τη δομή του προγράμματος και τις δράσεις που οργανώνονται.
Θα μπορούσε το νηπιαγωγείο να είναι η αφετηρία διαμόρφωσης μιας κουλτούρας συνεργασίας και ενσυναίσθησης, που θα επηρεάσει το μέλλον της διαμόρφωσης των σχέσεων μέσα στο σχολικό περιβάλλον;
Η ταυτότητα (αυτοεπίγνωση, αίσθημα προσωπικής αξίας και αποτελεσματικότητας), η αυτορρύθμιση (διαχείριση συναισθημάτων, οριοθέτηση της συμπεριφοράς μέσω της απόκτησης ηθικών αξιών), η προσωπική ενδυνάμωση (προαγωγή της ψυχικής υγείας και της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών), οι κοινωνικές δεξιότητες (λειτουργία των παιδιών στα πλαίσια της ομάδας, επίλυση συγκρούσεων, αυτοεξυπηρέτηση) η κοινωνική αλληλεπίδραση (η ενεργητική συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και η διαμόρφωση προσωπικών σχέσεων), αποτελούν βασικούς στόχους στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου.
Στην προσχολική εκπαίδευση, τα παιδιά μέσα από τον τομέα της προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μαθαίνουν να διαμορφώνουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και αναπτύσσουν αξίες και στάσεις, που προάγουν τη συλλογικότητα και την κοινωνική ευαισθησία.
Οι δομές της προσχολικής εκπαίδευσης αποτελούν την πρώτη ευκαιρία αλληλεπίδρασης των παιδιών γι΄αυτό και θα πρέπει να αποτελούν βασική προτεραιότητα στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.
Παρότι λοιπόν τόσο τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών αυτής της ηλικίας, σε ότι αφορά την συναισθηματική επίγνωση και την ενσυνείδητη πρόθεση, όσο και τα ερευνητικά δεδομένα, μας κάνουν επιφυλακτικούς στην χρήση του όρου της ενδοσχολικής βίας, το πρόγραμμα σπουδών στο νηπιαγωγείο αποτελεί βασικό εργαλείο πρόληψης του σύνθετου αυτού φαινομένου, που είναι πιθανό να αναπτυχθεί αργότερα.
Η πρόληψη του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας όμως  και η ανάπτυξη της απαραίτητης στρατηγικής, δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε τυπικές διαδικασίες, με ορισμό υπευθύνων, που σε ότι αφορά τα νηπιαγωγεία λόγω της δομής τους είναι ανεφάρμοστες(τα περισσότερα νηπιαγωγεία είναι μονοθέσια ή διθέσια).
Η ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού εξαρτάται από την  σωστή προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών που συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση του θεσμού του νηπιαγωγείου.
Υπερασπιζόμαστε τον θεμελιώδη ρόλο του νηπιαγωγείου στην προσωπική, κοινωνική και εκπαιδευτική εξέλιξη των παιδιών.
Διεκδικούμε :