Σελίδες

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ο Μ. Apple

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr

Διαβάσαμε εδώ το θεωρητικό πλαίσιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και είδαμε το όνομα M. Apple να εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στις παραπομπές (24 φορές σε 50 σελίδες). Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα παρατίθενται σε εισαγωγικά και μεγάλα τμήματα των κειμένων του.
Από την πρώτη ανάγνωση, ο M. Apple μοιάζει να είναι το θεωρητικό μυαλό πίσω από το πλαίσιο της αξιολόγησης. Θα περιμέναμε, λοιπόν, στα γραπτά του να υπερασπίζεται την ανάγκη για τη μέτρηση της απόδοσης των δασκάλων, να επιρρίπτει στους εκπαιδευτικούς μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, να είναι ίσως και κατά των συνδικάτων που αντιστέκονται στις αλλαγές.
Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Ο Michael Apple, που υπήρξε πρόεδρος του σωματείου εκπαιδευτικών της περιοχής του στην αρχή της καριέρας του, αποτελεί έναν από τους βασικότερους αντιπάλους των νεοφιλελεύθερων, νεοσυντηρητικών (όπως ο ίδιος τις ονομάζει) εκπαιδευτικών πολιτικών που εφαρμόζονται τελευταία σε διάφορες χώρες. 
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γράφει ο M. Apple στην εισαγωγή ενός πρόσφατου βιβλίου του (σ.σ. η μετάφραση δική μου) [Apple, M. (2014) Official Knowledge, Democratic Education in a Conservative Age, 3rd ed., Routledge]:
...Την εποχή που ήμουν Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, μου ζητήθηκε να δώσω μια διάλεξη σε δασκάλους και διευθυντές σχολείων στην οποία επρόκειτο να αναφερθώ κριτικά στις πολιτικές που προτείνονταν για την εκπαίδευση και στο πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τα σχολεία μας να ανταποκρίνονται καλύτερα στις κοινωνίες εδώ και αλλού. Αφού μου δόθηκε η πρόσκληση, κάποιοι από το Πολιτειακό Υπουργείο Εκπαίδευσης της Βικτόρια ήρθαν να με ακούσουν στο Πανεπιστήμιο να μιλάω, σε πιο ακαδημαϊκή κατεύθυνση, σχετικά με τις πολιτικές και τα αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πρακτικών στην εκπαίδευση. Μερικές μέρες μετά από αυτή την ομιλία, η πρόσκλησή μου ακυρώθηκε. «Οι υπηρεσίες μου δεν ήταν πια αναγκαίες.» Αυτά που είχα να πω ήταν «αρκετά αμφιλεγόμενα».
Το πλαίσιο αυτής της απόφασης ήταν το εξής: Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησης της Πολιτείας είχε την πρόθεση να επιβάλλει πολιτικές όπως: μισθοί δασκάλων και διευθυντών ανάλογα με την απόδοση, αυξημένη υποστήριξη στα ιδιωτικά σχολεία, επιχειρηματικά μοντέλα διοίκησης, πολιτικές κατά του συνδικάτου και τέτοια...
Το συνδικάτο των δασκάλων και των διευθυντών ήταν εντελώς αντίθετο σε αυτές τις πολιτικές, αλλά η κυβέρνηση ήταν ανυποχώρητη στην εφαρμογή τους και αρνήθηκε να τις διαπραγματευτεί. Έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη με το να συζητούνται αυτά τα θέματα δημόσια.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Είναι μια δύσκολη εποχή για την εκπαίδευση. Νεοφιλελεύθερες και νεοσυντηρητικές πολιτικές έχουν μεγάλη επίδραση στα σχολεία, στους διευθυντές, στους δασκάλους, σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό. (...) Κάτω από την επιρροή αυτών που αποκτούν αυξημένη δύναμη στην εκπαίδευση και σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ό,τι  δημόσιο είναι, υποτίθεται, κακό και ό,τι ιδιωτικό, καλό. Προωθούνται περικοπές δαπανών, περικόπτονται θέσεις εργασίας, σημειώνονται επιθέσεις στους εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα όπως επίσης στην αυτονομία τους και στους οργανισμούς τους, επιβάλλονται επιχειρηματικά μοντέλα ανταγωνιστικότητας, ελέγχου και μέτρησης, η συνεχής ανασφάλεια έχει γίνει κανονικότητα. Η απώλεια του σεβασμού στον επαγγελματισμό των εκπαιδευτικών είναι εντυπωσιακή.
(...) Ανάμεσα στα πιο αμφιλεγόμενα, για την κυβέρνηση, θέματα που ανέδειξα ήταν η πληρωμή των δασκάλων με βάση την απόδοσή τους. (...) Οι συντηρητικές κυβερνήσεις και τα στελέχη της δημόσιας εκπαίδευσης δεν επιθυμούν να λάβουν υπόψη τους τα αντεπιχειρήματα ενάντια στη εφαρμογή της, πριν την επιβάλλουν σε δασκάλους και διευθυντές. Πιο κριτικά, μόλις λίγες αδιάσειστες αποδείξεις υπάρχουν για να υποστηρίξουν τη χρήση της. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας δείχνει ότι δεν έχει αυξήσει τις επιδόσεις. Αντίθετα, δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των δασκάλων και διευθυντών σε μια εποχή που οι συνεργατικές σχέσεις είναι αυξημένα σημαντικές. (...)
[πρόλογος σελ. xii – xiii]
Και συνεχίζει λίγο πιο κάτω ο M. Apple:
Για τις συντηρητικές κυβερνήσεις σε περιοχές όπως η Μαδρίτη –και το Λονδίνο, η Αθήνα, η Λισσαβόνα, μεγάλες πόλεις και ολόκληρες πολιτείες στις Η.Π.Α. και σε πολλές άλλες χώρες– η κρίση, η εξαθλίωση και η απώλεια των κεκτημένων δυνατοτήτων του λαού, μπορεί να επιλυθεί  μόνο με τη θρησκεία της αγοράς. Συρρίκνωσε το κράτος, αφαίρεσε το δίχτυ προστασίας, εφάρμοσε κανόνες αγοράς, απόλυσε τους δημοσίους υπαλλήλους, κάνε τους ανθρώπους πιο ανασφαλείς αφαιρώντας το δικαίωμα στις προσιτές δαπάνες υγείας, μείωσε τις συντάξεις, μείωσε τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης,  θέσε σε διαθεσιμότητα τους δασκάλους, (...).
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί αυτές οι πολιτικές έχουν τόση δύναμη αν δεν πάμε περισσότερο βαθιά στους δημιουργικούς τρόπους με τους οποίους η Δεξιά έχει εργαστεί στο να αλλάξει τον κοινό μας νου, ώστε οι σημασίες των λέξεων (...) να μεταμορφωθούν δραστικά. (...) Λέξεις όπως δημοκρατία, ισότητα και ελευθερία ξεκοιλιάστηκαν, απομονώθηκαν από την ιστορία τους και τα κοινωνικά κινήματα που τις καθιέρωσαν ως σημαντικά στοιχεία στη διαμόρφωση πιο προοδευτικών κοινωνικών και εκπαιδευτικών πολιτικών.
[πρόλογος σελ. xviii]
Τελικά, είναι προφανές: ο M. Apple, όχι μόνο δεν μπορεί να υποστηρίζει θεωρητικά το πλαίσιο της συγκεκριμένης αξιολόγησης αλλά στέκεται και αρνητικά απέναντί του.  Και φυσικά, τώρα θα ρωτήσετε: και πώς δικαιολογείται η τόσο συχνή παρουσία του M. Apple στις παραπομπές του θεωρητικού πλαισίου της αξιολόγησης; Πρόκειται για σύγχυση των συντακτών ή για προσπάθεια πρόκλησης σύγχυσης στους αναγνώστες μέσω αποσπασματικών παραπομπών; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Η συζήτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα και ο χρόνος θα δείξουν...
Επιπλέον πηγές πληροφοριών για τον Μ.W.Apple:
http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Apple (στα αγγλικά)
http://www.e-lesxi.gr/#!apple/czi1
http://www.e-lesxi.gr/#!sifandos/c1x53

Δ.Θ.Κ.
εκπαιδευτικός

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014


ΔΟΕ: « Απάντηση στην κλήση για εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση» PDF Εκτύπωση E-mail

alt
Αριθ. Πρωτ.                                                                   Αθήνα 27/6/2014                          
                                                                                   Προς
                                                                       Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε
ΘΕΜΑ: « Απάντηση στην κλήση για εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση»
   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την απόφασή του στις 20-6-2014 (α.π.921) κάλεσε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μην πάρουν μέρος στη διαδικασία της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης.
Στην ίδια απόφαση αναλύθηκε και το ότι η όλη διαδικασία είναι νομικά έωλη. Επισυνάφθηκε, μάλιστα, γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της Δ.Ο.Ε., σύμφωνα με την οποία «οι εντολές για συμμετοχή σε επιμορφωτικές δράσεις είναι προδήλως παράνομες», επομένως «ο υπάλληλος δεν υποχρεούται να εκτελέσει την εντολή αναφέροντας παραλλήλως στο προϊστάμενο όργανο αυτού, που έδωσε την εντολή, χωρίς να αποκλείεται και ο καταλογισμός πειθαρχικών ευθυνών προς τους περιφερειακούς διευθυντές, που παρείχαν κατευθύνσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους, καθ’ υπαγόρευση οργάνου μη αρμοδίου και με αποστολή καθαρά συμβουλευτική.»
Απόφαση για τη μη συμμετοχή των διευθυντών σχολικών μονάδων στη διαδικασία της εξ’ αποστάσεως επιμόρφωσης πήρε και η 83η Γενική Συνέλευση του Κλάδου στις 23-6-2014.
Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας αποστέλλει κείμενο αναφοράς που μπορούν να υποβάλλουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων προς το όργανο διοίκησης που είτε τους διαβίβασε την απόφαση του Ι.Ε.Π. είτε τους κάλεσε να την υλοποιήσουν (κατά κύριο λόγο περιφερειακοί διευθυντές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις διευθυντές εκπαίδευσης). Το έγγραφο συντάχθηκε από τη νομική σύμβουλο της Δ.Ο.Ε. και ενισχύει με νομική τεκμηρίωση την απόφαση των διευθυντών των σχολείων να μη συμμετέχουν στην εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση.
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα κατατίθεται, με επίδοση από δικαστικό κλητήρα, εξώδικη δήλωση – πρόσκληση προς τον Υπουργό Παιδείας με την οποία του ζητείται να προβεί σε άμεση απόσυρση όλων των σχετικών με την εξ’ αποστάσεως επιμόρφωση εγγράφων ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί μηνυτήριος αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την όλη διαδικασία της επιμόρφωσης για την αξιολόγηση.



ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ PDF Εκτύπωση E-mail


ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ …………..

ΑΝΑΦΟΡΑ
            Τ……. ………………………….. …………………………………, Διευθυντή του ………………… Δ.Σ. …………………………………., κατοίκου ………………., οδός …………………. Αριθμός ……………………….
Αξιότιμε κύριε Περιφερειακέ,
            Σε συνέχεια του υπ’ αριθμόν ……………. εγγράφου σας δια του οποίου καλούμαι να συμμετάσχω σε εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση, σας ενημερώνω, ότι η συμμετοχή στα σεμινάρια αυτά δεν εντάσσεται εντός των εργασιακών μου καθηκόντων, δεδομένου, ότι: (α) Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής συνιστά νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, συμβουλευτικού χαρακτήρα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν έχει εισέτι εκδοθεί η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παρ.2 του ν. 3966/2011 υπουργική απόφαση, δια της οποίας ανατίθεται σύμφωνα με τον νόμο η υλοποίηση δράσεων στο ΙΕΠ και (β) δεν έχει εισέτι εκδοθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 2 παρ.5 του π.δ. 152/2013 Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίσει το περιεχόμενο και την διαδικασία της επιμόρφωσης στελεχών αναφορικά με την αξιολόγηση.
Εκ των ανωτέρω είναι προφανές, ότι η συμμετοχή σε μια επιμορφωτική διαδικασία αυτού του είδους, μόνο σε εθελοντική –οικειοθελή βάση μπορεί να λάβει χώρα, πράγμα, το οποίο, ωστόσο, δεν επιθυμώ.
Με εκτίμηση,
…………., ……. Ιουνίου 2014
Ο Διευθυντής

Συνάντηση με τους Διευθυντές για την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση PDF Εκτύπωση E-mail


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
   ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα,  26-6 2014
Αρ. Πρωτ.: 127
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ
Συναδέλφους Διευθυντές Σχ. Μονάδων
Ανακοίνωση για την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων (4/θέσια και άνω) του Ν. Ιωαννίνων σε συνάντηση τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 και ώρα 9:00 το πρωί στο 7ο Δ.Σ. Ιωαννίνων (πλατεία Ομήρου).
Το κάλεσμα αφορά την περαιτέρω στάση μας σχετικά με το φαινόμενο της κλήσης των εκπαιδευτικών σε ποικίλες κατηγορίες επιμορφώσεων μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.  
Η στάση του συνδικάτου είναι ξεκάθαρη και ενάντια στην επιμόρφωση της ντροπής, που βαφτίζει αξιολογητές τους Διευθυντές των σχολείων και πυροδοτεί εκρηκτικό κλίμα ανταγωνισμού στα σχολεία, σε μια εποχή που οι συνεργατικές σχέσεις, είναι αυξημένα σημαντικές.
Καλούμε τους διευθυντές να μην προβούν σε καμία ενέργεια πριν την συνάντηση με τον Σύλλογό μας, να αγνοήσουν τις εντολές που τους καλούν να υλοποιήσουν την εξ αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση, να μην πάρουν μέρος σε καμία «επιμορφωτική» δράση εκτός διδακτικού έτους και να αρνηθούν να υλοποιήσουν την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση, σύμφωνα και με την από 23-6-2014 απόφαση της 83ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ.
Το Δ.Σ.
 
 

Ντροπή! Η Ειδική αγωγή όμηρος των Παρατάξεων της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας!


Αθήνα 26-4-2014
Ντροπή!
Η Ειδική αγωγή
όμηρος
των Παρατάξεων της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας!

            Η Ειδική αγωγή είναι ένας χώρος στον υπάρχει άμεση ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών και βελτιώσεων, ώστε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη τις δομές της να μπορούν να βρουν θέση, οι οικογένειές τους να νιώθουν πως υπάρχει στήριξη και αρωγή και οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό που εργάζεται να έχει τις καλύτερες συνθήκες για να επιτελεί το δύσκολο έργο του.
            Ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν αδιαπραγμάτευτο στόχο όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, καθώς επί της ουσίας του θέματος δεν διαφωνεί κανένας, στις εργασίες της 83ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ, οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας ( ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΕΡΑ) συνεπικουρούμενες και από το ΠΑΜΕ, ξεπέρασαν κάθε όριο!
            Ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι επιτακτική η ανάγκη ψήφισης ενός νέου διεκδικητικού πλαισίου για τα θέματα της ειδικής αγωγής, καθώς οι θέσεις του κλάδου δεν έχουν επικαιροποιηθεί από το 2000 με συνέπεια να είναι εκτός της τρέχουσας πραγματικότητας και να μην μπορούν να απαντούν στα σημερινά προβλήματα, αυτοί επέλεξαν για άλλη μια φορά τον δρόμο της άρνησης και της αδιαλλαξίας.
          Χωρίς να έχουν καμιά διαφωνία, χωρίς να προτείνουν τίποτα διαφορετικό, χωρίς να ξέρουν καλά το θέμα, απαιτούσαν μόνο να συμπεριληφθεί στο διεκδικητικό πλαίσιο, η κατάργηση όλων των νόμων της ειδικής αγωγής καθώς και των νόμων που περιείχαν διατάξεις για την ειδική αγωγή, χωρίς να μπορούν να έχουν σοβαρή απάντηση στο αν καταργηθούν όλοι οι νόμοι, τι θα ισχύει τελικά!!
            Έτσι αρνήθηκαν να ψηφίσουν τις προτάσεις που κατατέθηκαν εισηγητικά με αποτέλεσμα με δική τους ευθύνη ο κλάδος να μην έχει ουσιαστικά θέσεις για την ειδική αγωγή!! Είναι βέβαιο δε, πως μπροστά στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, θα παριστάνουν τους ευαίσθητους και θα τους υπόσχονται στήριξη! Ο ρόλος τους είναι γνωστός από το παρελθόν... Από τότε που ήταν κατά των ολοήμερων και των σχολείων ΕΑΕΠ που εξασφάλιζαν μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αλλά και δήθεν υπέρ των μαζικών διορισμών που δεν μπορούσαν όμως να γίνουν στο σχολείο που αυτοί ονειρεύονταν, δηλαδή το σχολείο του 1970!
            Για να γίνει κατανοητό σε όλους το μέγεθος της ανευθυνότητας, του παραλογισμού και της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα της εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, παραθέτουμε τις θέσεις που αρνήθηκαν να ψηφίσουν:
    •  Αύξηση της χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των ΣΜΕΑΕ για τον εξοπλισμό τους με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.
    •  Άμεσος διορισμός των αποφοίτων Παιδαγωγικών Τμημάτων Ειδικής Αγωγής. Διορισμός μόνο με βάση το βασικό πτυχίο. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, ΕΕΠ και ΕΒΠ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμία ελαστική μορφή εργασίας.
    • Εξασφάλιση της μεταφοράς όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν με τα κατάλληλα μεταφορικά μέσα και την εξασφάλιση συνοδού.
    • Έγκαιρη στελέχωση των δομών Ειδικής Αγωγής από την έναρξη του σχολικού έτους.
    • Τμήμα Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα. Αποσύνδεση της παράλληλης στήριξης από την ύπαρξη Τ.Ε.
    • Στις υπηρεσιακές μεταβολές και στις επιλογές στελεχών και προϊσταμένων να ισχύει ότι και στη Γενική Εκπαίδευση. Διευθυντές Ειδικών Σχολείων μόνο από το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Η θητεία των προϊσταμένων 4ετής.
    • Όχι στην κατάργηση του πίνακα Α των αναπληρωτών
    • 4 μαθητές ανά τμήμα με δυνατότητα και 3 μαθητών όπου υπάρχει διάγνωση αυτισμού και πολυαναπηρία.
    • Αύξηση του αριθμού των ΚΕΔΔΥ και στελέχωση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
    • Στελέχωση των ΕΔΕΑΥ με μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό. Συμμετοχή στις ΕΔΕΑΥ και των εκπαιδευτικών των τμημάτων ένταξης. Δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις των ΕΔΕΑΥ και των δασκάλων της Γενικής τάξης.
    • Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του ΣΜΕΑΕ να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες της σχολικής μονάδας. Σύσταση 1 οργανικής θέσης ΕΕΠ ανά 5 ΕΔΕΑΥ.
    • Περιοδική επιμόρφωση για την ένταξη και την συμπερίληψη όλων των εκπαιδευτικών των Γενικών σχολείων και όχι μόνο των εκπαιδευτικών ΣΜΕΕ και Τ.Ε.
    • Επαναλειτουργία των διδασκαλείων Ειδικής Αγωγής.
    • Κατάργηση των ΠΥΣΕΕΠ και ΚΥΣΕΕΠ όλες οι μεταβολές από ΚΥΣΠΕ και ΠΥΣΠΕ
    • Για την οργανικότητα των ΣΜΕΑΕ να υπολογίζεται και ο αριθμός των οργανικών θέσεων ΕΕΠ.
    • Το ωράριο των Διευθυντών 6θέσιων και άνω Ειδικών Σχολείων ανάλογο με των Διευθυντών 12θέσιων σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης. Αντίστοιχη μέριμνα και για τους Διευθυντές – Προϊσταμένους και μικρότερων Ειδικών Σχολείων.
    • Μείωση διδακτικού ωραρίου των Διευθυντών – Προϊσταμένων που το σχολείο τους είναι κέντρο υποστήριξης ΣΔΕΥ
    • Διορισμοί του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού ενιαία με τις ίδιες διαδικασίες με των εκπαιδευτικών.
            Ως παράταξη, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δίνουμε το δύσκολο αγώνα, της κατάθεσης προτάσεων, της προσπάθειας, της σύνθεσης, παραμένοντας σταθερά αντιμέτωποι με τις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές και όσους τις εφαρμόζουν αλλά και με το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα και τις εκφράσεις του σε κάθε χώρο.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014


 
Αθήνα 23/6/2014

ΑΠΟΦΑΣΗ 83ΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ» ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ
ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
Εντείνεται τις ημέρες αυτές το φαινόμενο της κλήσης των εκπαιδευτικών σε ποικίλες κατηγορίες επιμορφώσεων μετά τη λήξη του διδακτικού έτους.
Εκπαιδευτικοί καλούνται σε επιμορφωτικές δράσεις μετά τη λήξη του διδακτικού έτους. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καλούνται οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων σε επιμόρφωση για την αξιολόγηση.  Σε όλη την Ελλάδα οι Περιφερειακοί Διευθυντές καλούν εγγράφως τους Διευθυντές των σχολείων ώστε να υλοποιήσουν την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση.
Η Ολομέλεια της 83ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου καταγγέλλει όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές για την απαράδεκτη, αντισυναδελφική στάση τους, τη σαφέστατη πρόθεσή τους να καταστρατηγήσουν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και την επιλογή τους να γίνουν ένας από τους βασικούς μηχανισμούς επιβολής της προωθούμενης αξιολόγησης. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να αγνοήσουν τις εντολές τους. Να μην πάρουν μέρος σε καμία «επιμορφωτική» δράση εκτός διδακτικού έτους, να μην παρουσιαστούν στα σεμινάρια της προωθούμενης αξιολόγησης και να αρνηθούν να υλοποιήσουν την εξ' αποστάσεως επιμόρφωση για την αξιολόγηση

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Πρόσκληση εκπαιδευτικών για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων για το διδακτικό έτος 2014-2015


Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Επιμόρφωση Διευθυντών

Θέμα: Ανάληψη υπηρεσίας εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος υπέγραψε εγκύκλιο προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την οποία για λόγους διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι σε άλλο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, είτε βρίσκονται σε άδεια ανατροφής παιδιού, όσον αφορά στην νέα οργανική τους θέση, μετά τη λήξη του διδακτικού έτους 2013-2014, τους δίνεται η δυνατότητα της ανάληψης των υπηρεσιών τους με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω fax για την αποφυγή οικονομικών επιβαρύνσεων και άσκοπων μετακινήσεων.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.
Σχετικά :
ΔΟΕ (18-6-2014) : Ανάληψη υπηρεσίας αποσπασμένων
 

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ανάληψη υπηρεσίας αποσπασμένων



Αρ. Πρωτ:918
Αθήνα 18/6/2013

Προς
1. Υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για θέματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
2. Τους Δ/ντές Π.Ε. όλης της Χώρας
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Ανακοίνωση
Κύριε Υφυπουργέ,
  Στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε και την οποία οι εκπαιδευτικοί βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης, είναι τραγικό να υποβάλλονται σε επιπλέον οικονομικές θυσίες για γραφειοκρατικούς, καθαρά, λόγους.
  Ζητάμε να υπάρξει άμεσα μέριμνα ώστε οι αποσπασμένοι συνάδελφοι να αναλάβουν υπηρεσία στους τόπους που υπηρετούν και να αποστείλουν την ανάληψη υπηρεσίας τους στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου ανήκουν οργανικά με φαξ χωρίς να υποχρεωθούν σε επιπλέον οικονομικά έξοδα τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν.
  Την ίδια αντιμετώπιση ζητάμε να έχουν και οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο και συνέχισαν να υπηρετούν στις θέσεις όπου είχαν προσληφθεί ως αναπληρωτές.
  Η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα είναι παράγοντες που πάντα χαρακτήριζαν τον κόσμο

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης



Αρ. Πρωτ.911 Αθήνα 11/6/2014
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Θέμα:  Ο αγώνας για την ακύρωση στην πράξη της Α.Ε.Ε. συνεχίζεται
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., από την πρώτη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, με μονομερείς ενέργειες και με παντελή απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, αποφάσισε να επιβάλει τη διαδικασία της ΑΕΕ της σχολικής μονάδας  σε σύνδεση με την ατομική αξιολόγηση, στάθηκε ξεκάθαρα απέναντί της και με σειρά αποφάσεων και ενεργειών στόχευσε και στοχεύει στην ακύρωση της επιχείρησης χειραγώγησης του κλάδου των εκπαιδευτικών. Δεν ακολούθησε τον παραδοσιακό και «εύκολο» συνδικαλιστικά δρόμο της απόφασης για κάλεσμα των συναδέλφων «να μην πειθαρχήσουν». Δεν τον ακολούθησε τόσο από άποψη για τον τρόπο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων όσο και με για το λόγο ότι ανάλογες ενέργειες άλλων οργάνων, δίχως να είναι αυτή η πρόθεσή τους, δεν απέτρεψαν τη δρομολόγηση των διαδικασιών της ΑΕΕ από πολύ νωρίς. 
Η ανάδειξη της απουσίας υποχρεωτικότητας και η εθελοντική βάση συγκρότησης των ομάδων εργασίας υπήρξε στάση που, αν και αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς, με πλήρη νομική τεκμηρίωση και συντονισμένη δράση, οδήγησε στη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η, με χαρακτηριστικά άλλων εποχών, αντιδημοκρατική κι αυταρχικού χαρακτήρα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ στις 24/3/2014 δικαίωσε τη στάση της Δ.Ο.Ε. αλλά ταυτόχρονα έκανε την παρανομία επίσημο τρόπο λειτουργίας της πολιτικής ηγεσίας και υποχρέωσε, υπό μορφή «επιστράτευσης» τους συλλόγους διδασκόντων να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανέδειξε με σειρά ενεργειών και νομικά έγκυρων οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς, τη σκοτεινή αυτή πλευρά της λειτουργίας του ΥΠΑΙΘ. Η κήρυξη στάσεων εργασίας με στόχο να αποτραπεί η ουσιαστική λειτουργία των ομάδων εργασίας ήταν μια μέθοδος που αν είχε υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών θα είχε ακυρώσει τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά τη διαδικασία της ΑΕΕ. Ως εναλλακτικός τρόπος απαξίωσης της διαδικασίας επελέγη το Κείμενο Ενιαίας Απάντησης με στόχο να υποκαταστήσει τον τυπικό τρόπο συμπλήρωσης των εκθέσεων ΑΕΕ, να αναδείξει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημόσια εκπαίδευση, διαχρονικά,  η πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας και να μη δώσει ερείσματα στην πολιτική ηγεσία για την επιχείρηση κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων. Το ότι η στάση αυτή της Δ.Ο.Ε. έχει δυσκολέψει απίστευτα την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ γίνεται φανερό από το ότι αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην κατάθεση των εκθέσεων μέχρι και την 21η Ιουνίου και λίγες ημέρες μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας να δώσει την κατεύθυνση της συμπλήρωσης μιας φόρμας με συγκεκριμένα βήματα ώστε να αποτρέψει τους εκπαιδευτικούς από το να ακολουθήσουν το δρόμο που προτείνει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε και η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων (ανεξαρτήτως παραταξιακών συσχετισμών).
  Σήμερα, υπάρχουν πολλοί σύλλογοι διδασκόντων που υιοθετώντας απόλυτα την απόφαση της Ομοσπονδίας για στάση εργασίας των εκπαιδευτικών που καλούνται σε συνεδρίαση των ομάδων εργασίας, δεν πρόκειται να καταθέσουν απολύτως τίποτα στη διαδικασία της ΑΕΕ. Η στάση τους θα πρέπει να  είναι το παράδειγμα για όλους μας σχετικά με το πώς έρχονται οι νίκες για το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν όλοι ακολουθούμε τον ίδιο, αποφασισμένο δρόμο. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χαιρετίζει και στηρίζει τη στάση τους, το δύσκολο και όχι δίχως κινδύνους δρόμο που ακολουθούν. Είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Τα σχολεία που οι σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν να υιοθετήσουν την κατάθεση του Ενιαίου Κείμενου που πρότεινε η Δ.Ο.Ε. και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ( «Πρόοδος» Πειραιά, Α' Αθήνας κ.α.) αποτελούν την πλειοψηφία των σχολικών μονάδων του Κλάδου. Καλούμε κι εκείνους τους συναδέλφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακολουθήσει το δρόμο του συνδικαλιστικού κινήματος να ενωθούν μαζί τους και να επιμείνουν στην αξιοποίηση του Κειμένου της Δ.Ο.Ε. στα περιγραφικά τμήματα της φόρμας του Υπουργείου, αφήνοντας τόσο τα αριθμητικά όσο τα αρχικά τμήματα της φόρμας όπου αποτυπώνεται όλη η λειτουργία του σχολείου, ασυμπλήρωτα. Τονίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί άμεσα ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα και δυσλειτουργίες που, ίσως, δημιουργήσει η φόρμα σε αυτή την περίπτωση.
 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι παρά την σκληρή αντίδραση του Υπουργείου ο κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκε και στέκεται με πρωτοφανή συσπείρωση απέναντί του έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτή η ΑΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εισαγωγή στην αξιολόγηση των ποσοστώσεων, της κατηγοριοποίησης σχολείων κι εκπαιδευτικών και των απολύσεων.    
Αυτό αποδεικνύει και η δυναμική στάση των διευθυντών των σχολικών μονάδων στα παράνομου χαρακτήρα σεμινάρια για την αξιολόγηση. Σε ένα, πέρα από κάθε προσδοκία, τεράστιο ποσοστό οι διευθυντές απεργούν και αρνούνται να «επιμορφωθούν» για να μετατραπούν σε αξιολογητές δίνοντας μήνυμα ενότητας του κλάδου προς πάσα κατεύθυνση λίγο πριν τη μεγάλη μάχη για την αποτροπή της εφαρμογής της αξιολόγησης - χειραγώγησης. 
  

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, στη φόρμα της Ετήσιας Έκθεσης, δεν θα συμπληρωθούν τα πρώτα πεδία, παρά μόνο από το 4 και εξής. Προτείνω για το 4.1 εκτός από της ΔΟΕ το υλικό που αντιστοιχεί και είναι το 1.1 να προστεθεί επίσης και το Β4, στο οποίο δικαιολογείται γιατί δεν χρησιμοποιούμε την τετράβαθμη κλίμακα. Επίσης για το 5.2 θα πρότεινα να συμπληρωθεί με τα Β2, Β3, από το υλικό της ΔΟΕ.
Όσον αφορά το πεδίο με τις προτάσεις, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το παρακάτω κείμενο το οποίο είναι βασισμένο στο κείμενο του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ που μας έχει κι αυτό κοινοποιηθεί. 
Αλλαγές στη φόρμα μπορούν να γίνουν έως το πέρας της ημερομηνίας κατάθεσής της, την 21η Ιουνίου.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η εκπαιδευτική αξιολόγηση είναι μια σύνθετη λειτουργία που αποτελείται από το σχεδιασμό-προγραμματισμό, την οργάνωση, τη διεύθυνση, τον έλεγχο-αξιολόγηση, την ανασκόπηση και τροποποίηση και δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη βελτίωση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την καταλληλότητα, ποιότητα και αποτελεσματικότητα των διδακτικών μεθόδων, του διδακτικού υλικού, των διοικητικών υπηρεσιών υποστήριξης και διανομής του εκπαιδευτικού υλικού. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει ένταξη του ζητήματος της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού μέσα σε ένα συνολικό διοικητικό και οργανωτικό σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας με εργαλεία επιστημονικά και θεσμούς, ώστε να φτάσουμε στην δημιουργία ενός αξιοκρατικού και αντικειμενικού αξιολογικού συστήματος.
Τα  τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση να αποδίδεται η χαμηλή ποιότητα της εκπαίδευσης, στην απόδοση των εκπαιδευτικών  και να παραβλέπονται άλλες βασικές παράμετροι, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του εκπαιδευτικού έργου. Συμπερασματικά λοιπόν απαιτείται η ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με το παραπάνω ζήτημα στο εσωτερικό της εκπαιδευτικής κοινότητας με τρόπο που να μην καταλήγει σε ενοχοποιητικά συμπλέγματα περί αξιολόγησης που συσκοτίζουν τις υπαρκτές αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η αξιολόγηση δεν αποτελεί απλώς μία διαδικασία ελεγκτικού ή διαπιστωτικού χαρακτήρα, αλλά ανατροφοδοτεί τη διδακτική πράξη, επιδιώκοντας τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης και τη βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών παραγόντων. Έχει ως κύριο στόχο να διασφαλίσει τη θωράκιση του  εκπαιδευτικού όσο το δυνατόν καλύτερα, για να τον καταστήσει ικανό για την παιδαγωγική διαδικασία. Απώτερος σκοπός της αξιολόγησης δεν μπορεί να είναι παρά η αυτογνωσία και ο αυτοπροσδιορισμός του έργου του εκπαιδευτικού, δηλαδή, η ευκαιρία να εκτιμήσει ο εκπαιδευτικός κατά πόσο εναρμονίζονται οι διδακτικοί του στόχοι με τη μεθοδολογία και την παιδαγωγική του στάση. Αυτό μπορεί να συντελεστεί μέσω της συνεχούς επιμόρφωσή του μέσα από τη δημιουργία φορέων επαγγελματικής ανάπτυξης.  Επομένως η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας θα πρέπει να λειτουργήσει ως μέσω εντοπισμού και αντιμετώπισης των εκάστοτε προβλημάτων, κι όχι ως εργαλείο πίεσης απέναντι στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.
Ο ρόλος του σχολικού συμβούλου δημιουργήθηκε από την ανάγκη για επιστημονική καθοδήγηση και εκπαιδευτική-παιδαγωγική ανάπτυξη, ενώ με την παρούσα διαδικασία ενισχύεται και δίνεται προβάδισμα στη διοίκηση έναντι της επιστημονικής και  παιδαγωγικής καθοδήγησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Επιπλέον η διαδικασία η οποία προτείνεται λόγω των μεγάλων σχολικών περιφερειών και των πολυάριθμων περιπτώσεων που θα πρέπει να αξιολογήσουν οι σχολικοί σύμβουλοι σε μικρό χρονικό διάστημα, ενέχει τον κίνδυνο τα συμπεράσματά τους να είναι αποτέλεσμα τυχαίων και βιαστικών παρατηρήσεων. Η ταχύτατη (ολιγοήμερη) θεωρητική και πρακτική τους κατάρτιση σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζει την ποιότητα του έργου τους και την αντικειμενικότητα των κρίσεών τους. Το τελευταίο ισχύει και για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.  Ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζεται  ο κρινόμενος από τον κίνδυνο της αυθαιρεσίας του κριτή όταν η αξιολόγηση διενεργείται από μονοπρόσωπα όργανα. Καταλήγοντας θα λέγαμε ότι κρίνεται αναγκαίο όλες οι διαδικασίες της αξιολόγησης να διακρίνονται για τη διαφάνειά τους με στόχο να συμβάλουν στη λήψη των κατάλληλων μέτρων όπως και στην καλύτερη θεώρηση του εκπαιδευτικού έργου.
Δεν μπορεί ένα ιδιαίτερα συγκεντρωτικό σύστημα να κατανοήσει και να αξιολογήσει με αντικειμενικό τρόπο εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες που ξεκινούν από διαφορετικές «αφετηρίες», εμφανίζουν διαφορετικά προβλήματα και έχουν διαφορετικές δυνατότητες, και άρα παρέχουν διαφορετική ποιότητα εκπαίδευσης. Η χαμηλή βαθμολογική τους κατάταξη, παρόλο που θα είναι απόρροια της έλλειψης συντονισμού του κρατικού φορέα του συγκεντρωτικού συστήματος, θα στιγματίσει άδικα τόσο τη σχολική μονάδα όσο και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σ’ αυτή, με συνέπεια τηνσυνάρτηση όλων αυτών με την μισθολογική και βαθμολογική κατάσταση των εκπαιδευτικών . Απεμπλοκή επομένως της αξιολόγησης από τη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών.
Ο ορισμός της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι εξαιρετικά δύσκολος, η ποιότητα εύκολα διακρίνεται, δύσκολα ορίζεται και είναι αδύνατο να μετρηθεί, τονίζει ο Βλάχος(2007). Όταν διερευνάται μόνο η ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και όχι οι λόγοι που την επηρεάζουν-διαμορφώνουν, οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις και λανθασμένα  ή ελλιπή διορθωτικά μέτρα. Την λύση αποτελεί η καθιέρωση περιγραφικής αξιολόγησης με διαμορφωτικό χαρακτήρα που επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του πολύπλευρου εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών.
 Νάτσια Ελευθερία, νηπιαγωγός

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Τι προβλέπεται για την παράλληλη στήριξη των μαθητών για το νέο έτος (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ)

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http%3A%2F%2F3.bp.blogspot.com%2F-bsJYls2aEw8%2FUa8bq1ZIi-I%2FAAAAAAAAGsc%2Fkm_DPI8347s%2Fs320%2Fparallili.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.hellasedu.gr%2F2013%2F06%2Fegkyklios-gia-parallili-sthrixi-2013-2014.html&h=139&w=232&tbnid=tA23LKO1cXHQ5M%3A&zoom=1&docid=yzCqQLarvw5p1M&ei=7C2cU-6fK6KN7QayloGQAg&tbm=isch&ved=0CB0QMygBMAE&iact=rc&uact=3&dur=1095&page=1&start=0&ndsp=17
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών να καταθέσουν αίτηση για την έγκριση και παροχή παράλληλης στήριξης στο σχολείο φοίτησης όπου φοιτούν τα παιδιά τους. Μαζί με την αίτηση ο γονέας καταθέτει και γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ. Τονίζεται ότι αρμόδιο όργανο για την εισήγηση της παράλληλης στήριξης είναι αποκλειστικά το ΚΕΔΔΥ. Στη γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρονται και οι ώρες της παράλληλης στήριξης καθώς και αν αυτή θα γίνεται σε μόνιμη και καθημερινή βάση.
 Σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι στην περίπτωση που λειτουργεί τμήμα ένταξης στο σχολείο ή στην περιοχή υπάρχει Ειδικό Σχολείο τότε η γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ θα πρέπει να περιλαμβάνει ειδικότερη αιτιολογία, δηλαδή να εξειδικεύει τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κρίνεται κατάλληλη η ένταξη του μαθητή στο τμήμα ένταξης ή η φοίτησή του στο Ειδικό Σχολείο.
Η παράλληλη στήριξη των μαθητών παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι εγκεκριμένες αιτήσεις Παράλληλης Στήριξης προηγουμένων ετών, για μαθητές, που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, καθώς και για μαθητές με κάθε άλλη αναπηρία ή ειδική εκπαιδευτική ανάγκη, ανανεώνονται αυτόματα.
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την ανανέωση αυτών των εγκεκριμένων αιτήσεων Παράλληλης Στήριξης είναι τα εξής:
α) Σχετική εισήγηση του οικείου ΚΕΔΔΥ και β) σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα. Σε περίπτωση διαφωνίας γονέα ή κηδεμόνα των μαθητών και οικείου ΚΕΔΔΥ, αποφασίζει η Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ και η απόφαση είναι οριστική.
β) σύμφωνη γνώμη του γονέα ή κηδεμόνα. Σε περίπτωση διαφωνίας γονέα ή κηδεμόνα των μαθητών και οικείου ΚΕΔΔΥ, αποφασίζει η Δευτεροβάθμια ΕΔΕΑ και η απόφαση είναι οριστική.
Οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, στα οποία φοιτούν μαθητές με εγκεκριμένη Παράλληλη Στήριξη θα πρέπει αμέσως μετά την εγγραφή του μαθητή στην επομένη τάξη να καλέσουν τους γονείς να δηλώσουν εγγράφως, αν επιθυμούν την συνέχιση ή την διακοπή της Παράλληλης Στήριξης. Τις δηλώσεις αυτές οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων, μαζί με τις εισηγήσεις του οικείου ΚΕΔΔΥ και τις βεβαιώσεις φοίτησης των μαθητών, τις αποστέλλουν στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να στείλουν στηνΔιεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. τις σχετικές εισηγήσεις των ΚΕΔΔΥ καθώς και τα στοιχεία των μαθητών, για τους οποίους ανανεώνεται η Παράλληλη Στήριξη το αργότερο μέχρι την 15η Ιουλίου 2014.
Στα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναφέρεται απαραίτητα:
α) ο αριθμός πρωτοκόλλου της Εγκριτικής Υπουργικής Απόφασης και β) η τάξη, στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής τον Σεπτέμβριο του 2014.
Στήριξη σε μαθητές που χρειάζονται βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση
Για τους μαθητές που χρειάζονται βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση οι διατάξεις του άρθρου 6§2 του ν.3699/2008(ΦΕΚ 199Α) προβλέπουν τη στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.).
1. Η αίτηση για έγκριση και παροχή στήριξης από Ε.Β.Π. σε μαθητές που χρειάζονται βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση, υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την 31η Ιουλίου 2014, εκτός αν η ανάγκη για στήριξη από Ε.Β.Π. προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία.
2. Με την αίτησή του για παροχή στήριξης από Ε.Β.Π., ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση από το οικείο ΚΕΔΔΥ ή από πιστοποιημένο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, από δημόσια υγειονομική επιτροπή ή από Δημόσιο Νοσοκομείο
3.Οι ανωτέρω αιτήσεις, οι γνωματεύσεις καθώς και οι βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. μέσω της αντίστοιχης Περιφερειακής Δ/νσης αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης.
4. Δεν δύναται να εγκριθεί για τον ίδιο μαθητή ταυτόχρονα η παροχή παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς και στήριξης από Ε.Β.Π.
5. Σε περίπτωση που στο ίδιο σχολείο εγκριθεί στήριξη με ειδικό βοηθητικό προσωπικό για δύο μαθητές τότε το ΚΕΔΔΥ με εισήγησή του θα μπορεί να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών των μαθητών αυτών από έναν ειδικό βοηθό.
Στήριξη μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή
Προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με τον νόμο 4186/2013, άρθρο 28, παρ. 16, η δυνατότητα Στήριξης μαθητών από Σχολικό Νοσηλευτή. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της Στήριξης από Σχολικό Νοσηλευτή είναι οι εξής: α) αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή στο σχολείο φοίτησης, β) βεβαίωση εγγραφής ή φοίτησης του μαθητή στο σχολείο(θα πρέπει να αναφέρεται ακριβώς η τάξη, στην οποία θα φοιτήσει ο μαθητής τον Σεπτέμβριο του 2014) και γ) γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο.
Τα δικαιολογητικά αποστέλλονται από τον Διευθυντή του Σχολείου στην Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. του Υ.ΠΑΙ.Θ., μέσω των αρμοδίων Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στήριξη μαθητών από Ειδικό Βοηθό
Σύμφωνα με το άρθρο 28, παρ.18 του νόμου 4186/2013 (ΦΕΚ 193Α) η υποστήριξη του μαθητή μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της Στήριξης των μαθητών από ειδικό βοηθό ( ιδιώτη) είναι:
1. Αίτηση του γονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.
2. Βιογραφικό και Ποινικό Μητρώο του προτεινόμενου από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της υποστήριξης.
3. Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου φοίτησης και του Συλλόγου Διδασκόντων.
Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο δεν τίθεται προθεσμία για την έγκριση της υποστήριξης από Ιδιώτη Βοηθό και ο Διευθυντής του Σχολείου θα πρέπει να γνωστοποιεί την ύπαρξη του ιδιώτη ειδικού βοηθού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο φοίτησης του μαθητή.

Πηγή

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΔΟΕ: Ο αγώνας για την ακύρωση στην πράξη της Α.Ε.Ε. συνεχίζεται

                                                    Αρ. Πρωτ.911

                                                                        Αθήνα 11/6/2014


                                                                                    ΠροςΤους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., από την πρώτη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, με μονομερείς ενέργειες και με παντελή απουσία ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα, αποφάσισε να επιβάλει τη διαδικασία της ΑΕΕ της σχολικής μονάδας  σε σύνδεση με την ατομική αξιολόγηση, στάθηκε ξεκάθαρα απέναντί της και με σειρά αποφάσεων και ενεργειών στόχευσε και στοχεύει στην ακύρωση της επιχείρησης χειραγώγησης του κλάδου των εκπαιδευτικών. Δεν ακολούθησε τον παραδοσιακό και «εύκολο» συνδικαλιστικά δρόμο της απόφασης για κάλεσμα των συναδέλφων «να μην πειθαρχήσουν». Δεν τον ακολούθησε τόσο από άποψη για τον τρόπο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων όσο και με για το λόγο ότι ανάλογες ενέργειες άλλων οργάνων, δίχως να είναι αυτή η πρόθεσή τους, δεν απέτρεψαν τη δρομολόγηση των διαδικασιών της ΑΕΕ από πολύ νωρίς.

Η ανάδειξη της απουσίας υποχρεωτικότητας και η εθελοντική βάση συγκρότησης των ομάδων εργασίας υπήρξε στάση που, αν και αμφισβητήθηκε έντονα από πολλούς, με πλήρη νομική τεκμηρίωση και συντονισμένη δράση, οδήγησε στη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η, με χαρακτηριστικά άλλων εποχών, αντιδημοκρατική κι αυταρχικού χαρακτήρα εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ στις 24/3/2014 δικαίωσε τη στάση της Δ.Ο.Ε. αλλά ταυτόχρονα έκανε την παρανομία επίσημο τρόπο λειτουργίας της πολιτικής ηγεσίας και υποχρέωσε, υπό μορφή «επιστράτευσης» τους συλλόγους διδασκόντων να συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ανέδειξε με σειρά ενεργειών και νομικά έγκυρων οδηγιών προς τους εκπαιδευτικούς, τη σκοτεινή αυτή πλευρά της λειτουργίας του ΥΠΑΙΘ. Η κήρυξη στάσεων εργασίας με στόχο να αποτραπεί η ουσιαστική λειτουργία των ομάδων εργασίας ήταν μια μέθοδος που αν είχε υιοθετηθεί από το σύνολο των εκπαιδευτικών θα είχε ακυρώσει τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά τη διαδικασία της ΑΕΕ. Ως εναλλακτικός τρόπος απαξίωσης της διαδικασίας επελέγη το Κείμενο Ενιαίας Απάντησης με στόχο να υποκαταστήσει τον τυπικό τρόπο συμπλήρωσης των εκθέσεων ΑΕΕ, να αναδείξει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη δημόσια εκπαίδευση, διαχρονικά,  η πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας και να μη δώσει ερείσματα στην πολιτική ηγεσία για την επιχείρηση κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων. Το ότι η στάση αυτή της Δ.Ο.Ε. έχει δυσκολέψει απίστευτα την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ γίνεται φανερό από το ότι αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην κατάθεση των εκθέσεων μέχρι και την 21η Ιουνίου και λίγες ημέρες μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας να δώσει την κατεύθυνση της συμπλήρωσης μιας φόρμας με συγκεκριμένα βήματα ώστε να αποτρέψει τους εκπαιδευτικούς από το να ακολουθήσουν το δρόμο που προτείνει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε και η συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων (ανεξαρτήτως παραταξιακών συσχετισμών).

  Σήμερα, υπάρχουν πολλοί σύλλογοι διδασκόντων που υιοθετώντας απόλυτα την απόφαση της Ομοσπονδίας για στάση εργασίας των εκπαιδευτικών που καλούνται σε συνεδρίαση των ομάδων εργασίας, δεν πρόκειται να καταθέσουν απολύτως τίποτα στη διαδικασία της ΑΕΕ. Η στάση τους θα πρέπει να  είναι το παράδειγμα για όλους μας σχετικά με το πώς έρχονται οι νίκες για το συνδικαλιστικό κίνημα, όταν όλοι ακολουθούμε τον ίδιο, αποφασισμένο δρόμο. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χαιρετίζει και στηρίζει τη στάση τους, το δύσκολο και όχι δίχως κινδύνους δρόμο που ακολουθούν. Είναι και θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του.

Τα σχολεία που οι σύλλογοι διδασκόντων αποφάσισαν να υιοθετήσουν την κατάθεση του Ενιαίου Κείμενου που πρότεινε η Δ.Ο.Ε. και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ( «Πρόοδος» Πειραιά, Α' Αθήνας κ.α.) αποτελούν την πλειοψηφία των σχολικών μονάδων του Κλάδου. Καλούμε κι εκείνους τους συναδέλφους που μέχρι σήμερα δεν έχουν ακολουθήσει το δρόμο του συνδικαλιστικού κινήματος να ενωθούν μαζί τους και να επιμείνουν στην αξιοποίηση του Κειμένου της Δ.Ο.Ε. στα περιγραφικά τμήματα της φόρμας του Υπουργείου, αφήνοντας τόσο τα αριθμητικά όσο τα αρχικά τμήματα της φόρμας όπου αποτυπώνεται όλη η λειτουργία του σχολείου, ασυμπλήρωτα. Τονίζουμε ότι αυτό θα πρέπει να επιχειρηθεί άμεσα ώστε να μπορέσουμε έγκαιρα να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα και δυσλειτουργίες που, ίσως, δημιουργήσει η φόρμα σε αυτή την περίπτωση.

 Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι παρά την σκληρή αντίδραση του Υπουργείου ο κλάδος των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκε και στέκεται με πρωτοφανή συσπείρωση απέναντί του έχοντας πλήρη συνείδηση ότι αυτή η ΑΕΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εισαγωγή στην αξιολόγηση των ποσοστώσεων, της κατηγοριοποίησης σχολείων κι εκπαιδευτικών και των απολύσεων.  

Αυτό αποδεικνύει και η δυναμική στάση των διευθυντών των σχολικών μονάδων στα παράνομου χαρακτήρα σεμινάρια για την αξιολόγηση. Σε ένα, πέρα από κάθε προσδοκία, τεράστιο ποσοστό οι διευθυντές απεργούν και αρνούνται να «επιμορφωθούν» για να μετατραπούν σε αξιολογητές δίνοντας μήνυμα ενότητας του κλάδου προς πάσα κατεύθυνση λίγο πριν τη μεγάλη μάχη για την αποτροπή της εφαρμογής της αξιολόγησης - χειραγώγησης. 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ




  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ  
     ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα,  10-6- 2014
Αρ. Πρωτ.: 123
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr

ΠΡΟΣ
Μέλη






ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων επισκέφθηκε σήμερα το Διευθυντή Π.Ε. για το θέμα των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και των πρόωρων αποχωρήσεων από το ολοήμερο τμήμα, καθώς επίσης και για τις μετατάξεις συναδέλφων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα, το Δ.Σ. του Συλλόγου τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί σημασία στο αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου το οποίο είναι ενιαίο και με τις πρόωρες αποχωρήσεις καταργείται ο χαρακτήρας αυτός, καθώς επίσης υποβαθμίζεται η παιδαγωγική του υπόσταση.
Στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου δεν έχει γίνει καμία μεταβολή. Ως εκ τούτου δεν προβλέπονται αποχωρήσεις μαθητών πριν την προβλεπόμενη ώρα λήξης του διδακτικού ωραρίου, τόσο για το κλασικό όσο και για το ολοήμερο τμήμα.
Επιπλέον ο Διευθυντής Π.Ε. διαβεβαίωσε το Δ.Σ. ότι εάν το Υπουργείο, όπως και πέρυσι, με εγκύκλιό του επιτρέψει τις πρόωρες αποχωρήσεις, αυτές θα αφορούν αυστηρά όσες επικαλούνται σοβαρούς λόγους υγείας.
Για την τοποθέτηση των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα και μετατάχθηκαν στην Πρωτοβάθμια, έχοντας δεύτερο πτυχίο, το Δ.Σ. ζήτησε από τον Διευθυντή Π.Ε. να παρέμβει στο Υπουργείο και να ζητήσει την τοποθέτησή τους, αξιοκρατικά, με ισονομία και διαφάνεια, διότι αδικούνται οι συνάδελφοι της Πρωτοβάθμιας.