Σελίδες

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις μετάθεσης από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ

ΠΡΟΣΟΧΗ:
                    Επίσης ως την Παρασκευή υποβάλλονται οι αιτήσεις για βελτίωση θέσης και για οριστική τοποθέτηση,χωρίς δήλωση σχολείων.
                    Τα σχολεία δηλώνονται αργότερα από κοινού με τους συναδέλφους που ήρθαν στην περιοχή με μετάθεση.
                    Δήλωση οριστικής τοποθέτησης δεν μπορούν να κάνουν οι νεοδιόριστοι του 2014,ούτε αίτηση μετάθεσης,επειδή δεν συμπληρώνουν ένα χρόνο.

Στις 6 Σεπτεμβρίου η έναρξη του σχολικού έτους

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Κλείδωσε» η έναρξη του σχολικού έτους νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι λάτρεις του φθινοπωρινού τουρισμού -πιο οικονομικού και λιγότερου μαζικού- θα πρέπει να προτιμήσουν τους θερινούς ή τους χειμερινούς μήνες.
Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πλήττει ένα βασικό στοιχείο του Νέου Λυκείου, όπως ορίσθηκε από την πρώην υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου: αυτό περί ορισμού θεματικής ύλης σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Πλέον το Λύκειο θα επιστρέψει στο προηγούμενο σύστημα, με ορισμό ύλης με βάση τα κεφάλαια του σχολικού βιβλίου. Επίσης, για να προαχθούν οι μαθητές των ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν σε όλα τα μαθήματα τουλάχιστον 10. Εάν σε δύο πέσουν κάτω από τη βάση παραπέμπονται σε επαναληπτικές εξετάσεις τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, η ηγεσία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ - αντικατέστησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) εισηγείται σχετικά με το σχολικό έτος τα εξής:

Αξιολόγηση προσωπικού στις Περιφερειακές και Διευθύνσεις Εκαίδευσης

Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφο που απέστειλε προς τις Περιφερειακές Διευθύνεις Εκπαίδευσης και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης κάνει γνωστό ότι
οι   διατάξεις του Ν. 4250/2014 «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών- πλην εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης- και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου» θα εφαρμοστούν στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης ως εξής:

Ι.  Κλίμακα Βαθμολόγησης κριτηρίων Αιτιολογία (Άρθρα 7 και 8 του Π.Δ. 318/1992, όπως αντικαταστάθηκαν και συμπληρώθηκαν με τα άρθρα 20 και 21 του Ν. 4250/2014):
Με τις διατάξεις αυτές εισάγονται ανώτατα ποσοστά ανά κλίμακα  βαθμολόγησης των υπαλλήλων και των Προϊσταμένων τα οποία υπολογίζονται επί του συνόλου α) των υπαλλήλων και β) των Προϊσταμένων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης που υπηρετούν.

Η πρόταση του ΙΕΠ στον υπουργό για την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους τις αργίες και τις διακοπές

Η διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής , που είναι το πλέον αρμόδιο όργανο, ύστερα από συνεδρίαση, εισηγήθηκε με εμπιστευτικό έγγραφο (το οποίο δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα το esos) προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του Σχολικού και Διδακτικού έτους, της περιόδου διδασκαλίας μαθημάτων, των αργιών και διακοπών:


1.    Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.

2.    Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου.

3.    Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα.

4.    Η 30ή Ιανουαρίου να χαρακτηρισθεί ως ημέρα εορτής κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.

5.    Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ.) στις 31 Μαΐου.

6.    Το σχολικό έτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.

7.    Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον το επιβάλλουν οι ανάγκες των Πανελλαδικών Εξετάσεων, να παρατείνεται το διδακτικό έτος, όσον αφορά μόνον τα Λύκεια ,και μέχρι τις 10 Ιουνίου.

"Σχολική ανάπαυλα" η εβδομάδα της Καθαρής Δευτέρας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Η εβδομάδα της Καθαρής Δευτέρας θα καθιερωθεί ως εβδομάδα «σχολικής ανάπαυλας» για όλους τους μαθητές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, προκειμένου να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα με το υπουργείο Τουρισμού το οποίο θα λάβει χαρακτήρα εκπαιδευτικό.
Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, αναμένεται , εκτός εάν την τελευταία στιγμή αλλάξει κάτι, να συμπεριληφθεί σε Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται στον 3ο όροφο του υπουργείο Παιδείας, από την πολιτική ηγεσία.

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα οι αποσπάσεις

«Με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα οι αποσπάσεις»
Για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ιδιαίτερη βαρύτητα στη μοριοδότηση των τέκνων στις αποσπάσεις, αυξάνοντας τις προβλεπόμενες μονάδες για κάθε τέκνο συγκριτικά με αυτή των μεταθέσεων. Συγκεκριμένα οι γονείς που έχουν ανήλικα η σπουδάζοντα παιδιά λαμβάνουν την ακόλουθη μοριοδότηση:
1ο παιδία – 5 μονάδες
2ο– 6 μονάδες
3ο – 8 μονάδες
4ο και έπειτα – 10 μονάδες για κάθε τέκνο από το 4ο και άνω

Πώς θα αξιολογηθούν οι εκπαιδευτικοί Η αξιολόγηση ... αποκεντρώνεται

Παπαματθαίου Μάρνυ

Η σχολική κοινότητα της χώρας μπαίνει από την ερχόμενη χρονιά σε μια καινούργια περίοδο. Χίλια στελέχη της εκπαίδευσης επιμορφώθηκαν τους τελευταίους μήνες, καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.
Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της ομοσπονδίας των καθηγητών δημόσιων σχολείων (ΟΛΜΕ) παρεμπόδιζαν τις σχετικές διαδικασίες με κατάληψη χώρων του υπουργείου και κινητοποιήσεις. Καθώς στην επόμενη φάση η επιμόρφωση και η αξιολόγηση... αποκεντρώνονται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», σε περιπτώσεις που εμποδίζεται από αντιδρώντες η διαδικασία θα γίνεται εξ αποστάσεως και ηλεκτρονικά.

Ως τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επιμόρφωση και των 12.000 διευθυντών των σχολείων με στόχο ως το 2015 να έχουν αξιολογηθεί παράλληλα με τα στελέχη της εκπαίδευσης όλοι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων της χώρας.

Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, στις κρίσεις για τα νέα στελέχη της εκπαίδευσης που θα γίνουν την επόμενη χρονιά η αξιολόγηση των υποψηφίων πλέον θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση: σε όλες τις περιπτώσεις αξιολόγησης ή προαγωγής τα τυπικά κριτήρια (τίτλοι σπουδών, προσόντα, συνέντευξη) θα κατέχουν το 60% κριτηρίων επιλογής και η αξιολόγηση το 40%.

Κλειστά τα σχολεία στις 16,19,23,26 Μαΐου λόγω εκλογών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του π.δ. 26/2012 «Κωδικοποίηση σ΄ ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών» (Α΄57),ως καταστήματα ψηφοφορίας χρησιμοποιούνται κτίρια κατεχόμενα από το Δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. και σε περίπτωση ανεπάρκειας αυτών, κατάλληλα ιδιωτικά οικήματα. 
 

Κάντε... Παιδεία, όχι πόλεμο...

Ενα από το μεγαλύτερα εγκλήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου του ελληνικού κράτους ήταν ότι με κάποιο «μαγικό» τρόπο ο χώρος της Παιδείας συνθλιβόταν πάντα στις μυλόπετρες της κομματοκρατίας και μιας συνδικαλιστικής νομενκλατούρας που ήθελε τον απόλυτο έλεγχο σε σχολεία και πανεπιστήμια.
Με κάποιο «μαγικό» τρόπο διαστρεβλώθηκε το γνωστό απόφθεγμα του Ιρλανδού ποιητή Ουίλιαμ Γέιτς, ο οποίος είχε γράψει πως «η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας».

Κάποιοι τη φλόγα αυτή την εξέλαβαν ως μια διαρκή επαναστατική γυμναστική ακόμη και σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών. Και κάπως έτσι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης έχει δημιουργηθεί ένα «έθιμο», αυτό των καταλήψεων ή των συνεχόμενων απεργιών που βάζουν λουκέτο επί εβδομάδες στα σχολεία και τα ΑΕΙ.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014



 Αρ. Πρωτ.818







Αθήνα 25/4/2014
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση αναγνώρισης των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών τίτλων για τη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών»
   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την άδικη και πέρα από κάθε λογική κοινή υπουργική απόφαση Κ.Υ.Α. 2/24529/0022 (ΦΕΚ 928/Β-14-4-2014),  την οποία συνυπογράφουν ο Υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
  Με την απόφαση αυτή αφαιρείται από τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, η δυνατότητα αναγνώρισης των τίτλων αυτών για τη μισθολογική τους εξέλιξη κάτι που δικαιούνταν σύμφωνα με  παλαιότερη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
  Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία   " ...Επιπλέον, κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών μπορούν να προσμετρήσουν τους εν λόγω τίτλους για μισθολογική εξέλιξη από την ημερομηνία πρόσληψης τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση και μόνο οι ανωτέρω τίτλοι να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψη αυτών..." , είναι εξαιρετικά δυσμενής για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις στην Ειδική Αγωγή, δεν προσλαμβάνονται με τυπικό προσόν διορισμού κάποιον μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.
  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άμεση ανάκληση της παραπάνω ρύθμισης και την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας σε αυτήν την κατεύθυνση.
                      

Διευκρινιστικές οδηγίες επί των εγκυκλίων μετάθεσης εκπ/κών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης

Σε συνέχεια των αριθμ. 59755/Δ1/15-04-2014 & 59747/Δ2/15-04-2014 εγκυκλίων μεταθέσεων εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα και έπειτα από την έκδοση του ν. 4250/2014 (Α’ 74), διευκρινίζουμε τα ακόλουθα σχετικά με τα δικαιολογητικά που υποχρεούνται να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης με τις αιτήσεις μετάθεσης:
Με τις διατάξεις του άρθρου 1 του προαναφερόμενου νόμου καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων εγγράφων που έχουν εκδοθεί από τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς που υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση και πλέον το Δημόσιο υποχρεούται να αποδέχεται τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των εγγράφων αυτών. Επομένως, όπου αναφέρεται στις εγκυκλίους ότι απαιτείται υποβολή εγγράφων, πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται δεκτά ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα αυτών.
Τονίζουμε όμως την υποχρέωση των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ίδιες διατάξεις, για τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου, σε ποσοστό τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) επί του συνόλου των φωτοαντιγράφων που θα κατατεθούν.
 ΠΗΓΗ ΥΠΑΙΘ



Σε τρεις φάσεις θα διεξαχθεί η αξιολόγηση χιλιάδων δασκάλων και καθηγητών, ενώ, μετά την ολοκλήρωσή της, οι αξιολογητές θα καταχωρίζουν όλα τα σχετικά στοιχεία στο ψηφιακό δελτίο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού.



Στις περιπτώσεις, όπου ένας νηπιαγωγός, δάσκαλος ή καθηγητής θα χαρακτηρίζεται «ελλιπής», θα πρέπει να αναφέρεται και η αντίστοιχη πρόταση επιμόρφωσής του, προκειμένου να βελτιώσει τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ Κατά τη διάρκεια σεμιναρίου για στελέχη εκπαίδευσης που διεξήχθη μετ΄ εμποδίων λόγω κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών το τριήμερο 21 έως 23 Μαρτίου, οι σχολικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν έλαβαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο – οδηγό 314 σελίδων στο οποίο περιλαμβάνονται λεπτομερώς οι διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης, αλλά και τι θα γίνει με όσους εκπαιδευτικούς χαρακτηριστούν «ελλιπείς». Σύμφωνα με όσα προτείνονται, μέσα από το ενημερωτικό φυλλάδιο η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα γίνει σε τρία στάδια:

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Εγκύκλιος για την ποσόστωση






ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

          ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 Αθήνα,  7  Απριλίου 2014

        
Αριθμ. Πρωτ.:
ΔΙΔΑΔ/Φ.32.8/492/8501, 8326


ΠΡΟΣ : Όπως ο πίνακας αποδεκτών

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας 15
                                          106 74, Αθήνα
Τηλ.:   213.131-3394, -3378, -3373, -3212



ΘΕΜΑ: Τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 318/1992 (Α΄ 161) περί αξιολόγησης των
ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ.

Με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ΄ του ν. 4250/2014 (Α΄ 74) τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Π.Δ. 318/1992 «Αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών – πλην των εκπαιδευτικών λειτουργών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Ειδικότερα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 4250/2014 ρυθμίζονται τα εξής θέματα:

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

10 φράσεις του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που μας άλλαξαν τη ζωή

Παγκόσμια συγκίνηση από τον θάνατο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που "έφυγε" την Μεγάλη Πέμπτη στο σπίτι του σε ηλικία 87 χρόνων.

 Το σπουδαίο έργο του Κολομβιανού συγγραφέα οπωσδήποτε δεν μπορεί να συμπυκνωθεί σε ορισμένες φράσεις, ωστόσο ορισμένες από τις διάσημες φράσεις που είχε εμπνευστεί και μεταχειριστεί στα έργα του, έχουν αγγίξει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
1 Σε αγαπώ, όχι γι'αυτό που είσαι, αλλά για αυτό που γίνομαι εγώ όταν βρίσκομαι στο πλάι σου.
2 Κανείς δεν αξίζει τα δάκρυά σου. Αυτός που τα αξίζει δεν θα σε κάνει να κλάψεις.
3 Ο αληθινός φίλος είναι αυτός που ενώ κρατά το χέρι σου αγγίζει την καρδιά σου.
4 Ο χειρότερος τρόπος να σου λείψει κάποιος είναι να κάθεσαι πλάι του και να γνωρίζεις ότι ποτέ δεν θα γίνει δικός σου.
5 Ποτέ μη σταματάς να χαμογελάς, ακόμη και όταν είσαι λυπημένος, γιατί κάποιος μπορεί να ερωτευθεί το χαμόγελό σου.
6 Μπορεί να είσαι απλά ένας άνθρωπος σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως για κάποιον, είσαι ολόκληρος ο κόσμος.
7 Μην περνάς το χρόνο σου με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να περάσει το χρόνο του μαζί σου...
8 Ίσως ο Θεός να θέλει να γνωρίσεις πολλούς λάθος ανθρώπους πριν γνωρίσεις τον σωστό, έτσι ώστε όταν αυτό συμβεί, να είσαι ευγνώμων.
9 Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη.
10 Μην προσπαθείς τόσο πολύ, τα καλύτερα πράγματα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις.
 Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Πώς θα γίνεται η Ενορκη Διοικητική Εξέταση στο δημόσιο

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ

Οδηγίες για τη διαδικασία Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) έδωσε με εγκύκλιό του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως παρατήρησε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, υπάρχουν παρερμηνείες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ή μη αναστολής της ΕΔΕ, σε περίπτωση ποινικής δίκης.

Τροποποίηση της εγκυκλίου των μεταθέσεων του 2014, στο μέρος που αφορά στην Ειδική Αγωγή

 Σύμφωνα με μήνυμα που στάλθηκε  σήμερα από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Yπ. Παιδείας  στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης, την Τρίτη 22/4/2014 θα ακολουθήσει ανακοινοποίηση στο ορθό  της εγκυκλίου των μεταθέσεων του 2014στο μέρος που αφορά στην Ειδική Αγωγή, για τα παρακάτω σημεία: 
·                     Στην παράγραφο 1 (η), η πρόταση :  « δικαίωμα μετάθεσης έχουν μόνο οι ειδικότητες ΠΕ 02, ΠΕ 03, ΠΕ 11 » που εκ λάθους έχει αναγραφεί, θα αντικατασταθεί από όσα ορίζει το άρθρο 12, παρ.3 του Ν. 3699/2008.
·                     Στην παράγραφο 3, η πρόταση:  «οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώνουν μέχρι 31-8-2014 ένα (1) έτος υπηρεσίας » επαναδιατυπώνεται για αποφυγή παρερμηνειών ως:  «οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν υπηρετήσει την οργανική τους τουλάχιστον για ένα (1) έτος ».
·                     Στην παράγραφο 5,  η πρόταση: «δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις μετάθεσης σε Τμήματα Ένταξης επειδή δεν έχουν συσταθεί θέσεις σε αυτά» αποσύρεται.

Πηγή Μπράτης Δ. Αιρετός ΚΥΣΠΕ

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν την υποβολή της αίτησης μετάθεσης.

 
ΠΗΓΗ
Δημήτρης Μπράτης
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
            Με αφορμή  ερωτήματά σας , σχετικά με την εγκύκλιο των  μεταθέσεων του 2014, σας ενημερώνω για τα εξής:
1. Υποβολή αίτησης - ανάκληση αίτησης -ανάκληση μετάθεσης-αμοιβαίες μεταθέσεις
α) Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από 23-04-2014 ως 02-05-2014, στις Δ/νσεις στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγονται τα σχολεία στα οποία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί οργανικά ή έχουν τοποθετηθεί προσωρινά. Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες.
βΑνάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέχρι 16-05-2014.
γ)  Ανάκληση μετάθεσης δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και επομένως οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.
δ)Αμοιβαίες μεταθέσεις: Οι  αιτήσεις υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων.( Οι προϋποθέσεις για αμοιβαία μετάθεση αναφέρονται στην περσινή μου ανακοίνωση*).
 ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν κάποιος κάνει αίτηση για κανονική μετάθεση και δεν ικανοποιηθεί μπορεί να κάνει και για αμοιβαία.
2. Αριθμός αιτήσεων που θα ικανοποιηθεί-Βάσεις περιοχών
            Κανείς δεν γνωρίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των αιτήσεων που θα ικανοποιηθεί. Αυτός εξαρτάται από τα οργανικά κενά που θα στείλουν οι Δ/νσεις  Εκπαίδευσης , καθώς και από τη δήλωση του κάθε συναδέλφου. Ούτε οι βάσεις που ίσχυσαν πέρυσι για κάθε περιοχή ισχύουν και φέτος. Ενδεικτικά μόνο σας παραπέμπω στις περσινές μεταθέσεις και στις βάσεις των περιοχών*.
            3. Είναι "ρίσκο" η υποβολή αίτησης για μετάθεση;
            Επειδή όταν κάποιος παίρνει μετάθεση και μετακινείται σε άλλη περιοχή, συνήθως είναι ο τελευταίος που τοποθετείται  οργανικά, άρα και ο πρώτος που κρίνεται υπεράριθμος αν το σχολείο υποβιβαστεί ή συγχωνευθεί, πολλοί συνάδελφοι ρωτούν αν κινδυνεύουν σ΄ αυτήν την περίπτωση με "διαθεσιμότητα" ή "απόλυση",  αφού δεν θα έχουν οργανική.
            Κατά τη γνώμη μου η μετάθεση στον τόπο των συμφερόντων του κάθε συναδέλφου είναι η μόνη υπηρεσιακή μεταβολή που τον διασφαλίζει από το συνεχές άγχος της αποσπάσεων και των μετακινήσεων .
            Ακόμη κι αν κριθεί υπεράριθμος σε κάποιο σχολείο, εξαιτίας υποβιβασμού ή συγχώνευσης παραμένει στην ίδια περιοχή, στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ, το οποίο τον τοποθετεί ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ σε άλλο σχολείο.
            Επομένως τα πλεονεκτήματα  μιας μετάθεσης είναι πολύ περισσότερα από τα όποια μειονεκτήματα.
                        4. Χρόνος ανακοίνωσης των μεταθέσεων
Μέχρι και πέρυσι οι μεταθέσεις ανακοινώνονταν στο τέλος Απρίλη, αρχές Μάη το αργότερο. Οι αιτήσεις, όμως, υποβάλλονταν τον Νοέμβρη. Κατά την εκτίμησή μου οι φετινές μεταθέσεις δεν μπορούν να ανακοινωθούν νωρίτερα από το τέλος του Ιουνίου του 2014.
            5. Η διαδικασία που ακολουθείται
            Οι Δ/νσεις Εκπαίδευσης αποστέλλουν στο υπουργείο τα οργανικά κενά συνυπολογίζοντας και τις συνταξιοδοτήσεις που θα γίνουν ως στις 31-8-2014. Φέτος είναι εύκολο να υπολογισθούν , αφού οι αιτήσεις συνταξιοδότησης  υποβάλλονται από 20 -30 Απριλίου. Στη συνέχεια η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου υποβάλλει στο ΚΥΣΠΕ τελικό πίνακα, με  τα οργανικά  κενά της κάθε περιοχής, με βάση τα οποία γίνονται τελικά οι μεταθέσεις.
            Σύμφωνα με το Π.Δ. 100/97 προηγούνται οι μεταθέσεις στην Ειδική Αγωγή και στα διαπολιτισμικά σχολεία και ακολουθούν οι γενικές μεταθέσεις. Στις γενικές μεταθέσεις προηγούνται οι ειδικές κατηγορίες του άρθρου 13 του Π.Δ. 50/96.
6. Νεοδιόριστοι 2014 - Μεταταγμένοι από την Β/θμια στην Α/θμια
            Οι νεοδιόριστοι του 2014 δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, επειδή δεν θα έχουν ένα χρόνο στη θέση τους στις 31-8-2014, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
            Δεν έχουν, επίσης, δικαίωμα υποβολής αίτησης, σύμφωνα με την εγκύκλιο , οι συνάδελφοι της Β/θμιας που ήρθαν με υποχρεωτική μετάταξη στην Α/θμια με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/23-7-2013, τ.Α’), επειδή δεν έχει γίνει ακόμη η σύσταση των οργανικών τους θέσεων.
            ΠΡΟΣΟΧΗ : Όσοι ήρθαν με μετάταξη μέσω του ΚΥΣΠΕ έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης.
7. Υποχρεωτικές μεταθέσεις
            Προβλέπονται στο Π.Δ. 48/13 , εφόσον υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε κάποιες περιοχές. Όπως σας είχα ενημερώσει δεν μπορούν να γίνουν πριν τις κανονικές μεταθέσεις. Κατά την εκτίμησή μου το συγκεκριμένο διάταγμα δεν έχει πεδίο εφαρμογής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επειδή στην Π.Ε.  υπάρχει αντιστοίχιση οργανικών θέσεων και υπηρετούντων εκπαιδευτικών , εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις.
8. Τα στελέχη εκπαίδευσης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης;
            Ως εκπαιδευτικοί έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση .Αν μετατεθούν , μετακινούνται στη νέα τους θέση μετά τη λήξη της θητείας τους ( άρθρο 27 του Ν3848/10)
9. Πότε έχω ξανά το δικαίωμα να υποβάλλω αίτηση για μετάθεση;
            Αίτηση για μετάθεση μπορεί ένας εκπαιδευτικός να υποβάλλει κάθε χρόνο. Αρκεί να έχει ένα χρόνο στην οργανική ή στη διάθεση χωρίς υπαιτιότητά του. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος πάρει μετάθεση φέτος και παραμείνει την επόμενη σχολική χρονιά στο σχολείο που θα τοποθετηθεί , έχει δικαίωμα τον προσεχή Νοέμβρη να ξανακάνει αίτηση για μετάθεση σε άλλο ΠΥΣΠΕ.
10. Οριστική τοποθέτηση - Βελτίωση θέσης
            Όσοι  συνάδελφοι  θέλουν να "βελτιώσουν" τη θέση τους μέσα στην ίδια περιοχή ή να τοποθετηθούν οριστικά πρέπει, μέσα στην ίδια προθεσμία, να υποβάλλουν δήλωση για οριστική τοποθέτηση ή για "βελτίωση", χωρίς να αναγράφουν προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων. Οι αιτήσεις αυτές παραμένουν στη Δ/νση Εκπαίδευσης και οι συνάδελφοι κάνουν αργότερα δήλωση για σχολεία, μαζί με τους υπόλοιπους που μετατέθηκαν στην ίδια περιοχή.
Σχετικά :

Υπουργείο «Παιδείας»: Δια νόμου οι Νηπιαγωγοί στο Δημοτικό σχολείο…

Του Ζαχαρία Καψαλάκη

Διαβάζω στο νέο νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή άρθρο 22 παρ.4: 
 «Εφόσον δεν καλύπτονται οι θέσεις με εκπαιδευτικούς με τα παραπάνω προσόντα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έχουν προϋπηρεσία μεγαλύτερη των δέκα (10) μηνών διδακτικών, η οποία αποκτήθηκε από πρόσληψη στην ΕΑΕ μέσω του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης. 
Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν κενές θέσεις των κλάδων ΠΕ71 και ΠΕ70.50 δασκάλων ΕΑΕ προσλαμβάνονται αναπληρωτές από τους πίνακες υποψήφιων αναπληρωτών ΕΑΕ των κλάδων ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα, οι οποίοι: 
α) τοποθετούνται στην προκαταρκτική τάξη και στις τάξεις Α΄ και Β΄ των ειδικών δημοτικών σχολείων και 
β) παρέχουν παράλληλη στήριξη − συνεκπαίδευση σε μαθητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των τάξεων Α΄ και Β΄ των λοιπών δημοτικών σχολείων. 
Η προϋπηρεσία των προσλαμβανομένων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο προσμετράται στους κλάδους και ΠΕ61 και ΠΕ60.50 Νηπιαγωγών ΕΑΕ, αντίστοιχα»! 
 Πρόκειται ένα εδάφιο 100% προϊόν λαϊκισμού και διαίρει και βασίλευε στο χώρο της Α/θμιας Εκπ/σης. 
Γιατί προϊόν λαϊκισμού; Γιατί το Υπουργείο γνωρίζει καλά ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Γιατί με την εφαρμογή του νόμου εκατοντάδες τίτλοι σεμιναρίων θα αναγνωριστούν από δασκάλους (όπως και από νηπιαγωγούς), ενώ έρχονται καραβιές μεταπτυχιακών ειδικής αγωγής… Γεγονός που θα φέρει πληθώρα υποψηφίων στην ειδική αγωγή! Και γιατί το έκανε αυτό το Υπουργείο Λαϊκισμού και «Παιδείας»; θα μου πείτε; Μα για να μας αποπροσανατολίσει τον κλάδο από βασικά θέματα του νομοσχεδίου και από το φλέγον θέμα της αξιολόγησης! Προσοχή λοιπόν συνάδελφοι, μην πατήσουμε την πεπονόφλουδα… 
 Πηγή: e-mesara.gr

Η ΑΑΠΔ για τη χορήγηση στοιχείων εκπαιδευτικών από τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δέχτηκε αίτηση θεραπείας κατά προηγούμενης εκδοθείσας πράξης της (την οποία και ανακάλεσε),
και απηύθυνε σύσταση σε διευθυντή σχολικής μονάδας, αφενός, να μη χρησιμοποιεί στοιχεία που περιέχουν προσωπικά δεδομένα και τηρούνται στους υπηρεσιακούς φακέλους των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας που προΐσταται για σκοπούς διαφορετικούς από αυτούς που κατά τον νόμο
επιβάλλουν την τήρησή τους και, αφετέρου, να ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς πριν από τη διαβίβαση σε τρίτους των προσωπικών τους δεδομένων που βρίσκονται στους υπηρεσιακούς τους φακέλους. 


Πατήστε εδώ για να δείτε  την απόφαση  .

Καλή Ανάσταση


Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Πηγή Δημήτρης Μπράτης
Επειδή ως αιρετός θέλω πάντα να ενημερώνω υπεύθυνα τους συναδέλφους, για το θέμα των οργανικών θέσεων (αν είναι στα σχολεία ή στο υπουργείο) μίλησα σήμερα πρωί -πρωί με το αρμόδιο τμήμα για τις οργανικές,το τμήμα μεταθέσεων του υπουργείου,αν και δεν είχα καμιά αμφιβολία για όσα έγραψα.
Ο προιστάμενος του τμήματος επιβεβαίωσε ακριβώς αυτά που έλεγα χτες.Οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών είναι στα σχολεία.Όσοι δεν έχουν οργανική είναι στη διάθεση των τοπικών πυσπε ή πυσδε,και κρίνονται κάθε χρόνο για να πάρουν οργανική μέσα στην περιοχή τους πάντα.Εξάλλου αυτό φαίνεται κι από τη φετινή εγκύκλιο των μεταθέσεων που από την πρώτη της σελίδα αναφέρεται σε οργανικές θέσεις στα σχολεία και σε εκπαιδευτικούς στη διάθεση των πυσπε ή των πυσδε.Είναι αυτονόητο πως για τους εκπαιδευτικούς ο νομοθέτης έχει προβλέψει το καθεστώς της "διάθεσης" ,ως προσωρινό μέτρο μέχρι να ξαναπάρουν οργανική θέση,επειδή μέσα στην ίδια περιοχή οι οργανικότητες των σχολείων αλλάζουν συνεχώς.
Επίσης ,με ενημέρωσε πως το τμήμα έχει κάνει πρόταση να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις ανά ομάδα σχολείων(για όσους δεν συμπληρώνουν ωράριο σε ένα σχολείο) και οργανικές θέσεις στις δνσεις εκπαίδευσης,κάτι που δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την πολιτική ηγεσία.Επανήλθα στο θέμα γιατί το θεωρώ ιδιαίτερα σοβαρό Το να γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει είναι σημαντικό και για τη δήλωσή μας για τις μεταθέσεις και γενικότερα.Άλλο οι προσωπικές απόψεις του καθενός μας κι άλλο το τι προβλέπει η νομοθεσία.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-14

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας διενέργειας των μεταθέσεων κατά το σχολικό έτος 2013-2014, κ α λ ε ί τους εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης να υποβάλουν αιτήσεις μετάθεσης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται, από 23-04-2014 ως 02-05-2014.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-14
Για τις αιτήσεις πατήστε εδώ.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Υπογράφηκε σήμερα η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

ΕκτύπωσηE-mail
 
 

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Σας ενημερώνω ότι οι εγκύκλιος για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης του 2014 υπογράφηκε σήμερα.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών για μετάθεση, θα υποβάλλονται μαζί με τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, από 23 Απριλίου έως και 2 Μαΐου 2014.
Δεν υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με το νομικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προηγούμενου έτους .
Πηγή
Δημήτρης Μπράτης
Αιρετός ΚΥΣΠΕ 

Βασικοί λόγοι που καθιστούν δυσεφάρμοστη και αναποτελεσματική τη δρομολογημένη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού

Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ξεκινούμε με την παραδοχή ότι το σχολείο και ο εκπαιδευτικός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες κοινωνικής συνοχής και οικονομικής, επιστημονικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης μιας χώρας. Αυτό σημαίνει από την πλευρά των ασκούντων την εκπαιδευτική πολιτική ότι οι δύο αυτοί παράγοντες όχι μόνο θα πρέπει να προστατευτούν ως σημαντικοί θεσμοί, αλλά και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα ενισχύσουν το θεσμικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί από το ίδιο το κοινωνικό σύστημα.
Η δεύτερη παραδοχή που επικαλούμαστε είναι ότι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού και του εκπαιδευτικού έργου είναι ένα κοινωνιολογικά και κοινωνιομετρικά σύνθετο και πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο δεν αφορά μόνο την παιδαγωγική επιστήμη και τους εκπαιδευτικούς,αλλά επηρεάζεται και συγκαθορίζεται και από έναν ικανό αριθμό εμπλεκόμενων παραγόντων. Είναι μια διαδικασία που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής πράξης και συνδέεται άμεσα και έμμεσα με τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο το σχολείο, αλλά και η ίδια η κοινωνία με τα δικά της ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά και επιστημονικά χαρακτηριστικά. Η πρακτική της εφαρμογή έχει αναμφισβήτητα, ως σημείο αναφοράς την ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, από την οποία εξαρτώνται σε καθοριστικό βαθμό το περιεχόμενο και οι σκοποί της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι η εκπαίδευση και, ειδικότερα, το έργο του εκπαιδευτικού, από άποψη διάρθρωσής τους, συνιστούν μια σύνθετη ενέργεια, που έχει ως επακόλουθο, η επίδοση του εκπαιδευτικού να εξαρτάται, μεταξύ άλλων, σε σημαντικό βαθμό από τις συνθήκες που συγκροτούν τον εργασιακό του χώρο. Για το λόγο αυτόν, αρκετές πτυχές της επίδοσης του εκπαιδευτικού παρουσιάζουν δυσκολία στη μέτρησή τους, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητά του ποσοτικού μεγέθους της αξιολόγησής της.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις


«Πεσκέσι» σε ιδιώτες και σε μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών και ειδών διατροφής στέλνει το υπουργείο τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών της περιοχής με πρόσχημα τη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών τους στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος «ευ ζην».

Πρόσβαση στα στοιχεία των μαθητών της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής μέσω του προγράμματος, θα έχουν καθηγητές πανεπιστημίων οι οποίοι συνεργάζονται με ιδιώτες αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν ήδη συνάψει συνεργασία με εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο των διατροφών αλλά και πολυεθνική εταιρεία αναψυκτικών.

Αυτό προκύπτει – πέραν όλων των άλλων – και από την καταγγελία που έβγαλε η Ένωση Γονέων της περιοχής, η οποία ζητά την άμεση διακοπή του προγράμματος και καλεί τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς να μην δώσουν στοιχεία των μαθητών.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

 "Με την εγκύκλιο 193728 /Γ4/1712-2014 το υπουργείο παιδείας επιβάλει και επεκτείνει την υλοποίηση του προγράμματος «Ευ ζην» στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο «επιχειρεί να αξιολογήσει και να προτρέψει τα παιδιά στην άθληση και τη σωστή διατροφή».

Το πρόγραμμα θα διενεργηθεί εις βάρος της ομαλής ροής του μαθήματος της Γυμναστικής. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εισάγει παρόμοιο πρόγραμμα, ιδιωτικού ενδιαφέροντος, στα σχολεία ενώ παράλληλα το μάθημα της Γυμναστικής συνεχώς υποβαθμίζεται και οι ώρες της γυμναστικής στα δημόσια σχολεία μειώνονται.

Στην σχετική με το πρόγραμμα «Ευ ζην» υπουργική απόφαση δεν αναφέρονται ποιος είναι ο στόχος και ποια είναι η ταυτότητα της έρευνας-προγράμματος, από ποιον γίνεται, ποιος γη χρηματοδοτεί, τι θα γίνει το πληροφοριακό υλικό και η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί, ποιος θα τη χρησιμοποιήσει και για ποιο σκοπό.

Ακόμη, δεν διευκρινίζεται ο τρόπος προστασίας των προσωπικών δεδομένων αφού τα στοιχεία που συλλέγονται δεν είναι ανώνυμα δεδομένου ότι καταγράφεται ο αριθμός μητρώου των μαθητών/τριών, και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Από πουθενά δεν διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται δεν θα «διαρρεύσουν» σε ιδιωτικές εταιρίες.

Από την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της έρευνας, σύμφωνα με την απόφαση, το μόνο όνομα που έχει ανακοινωθεί είναι το όνομα του υπεύθυνου καθηγητή ο οποίος είναι καθηγητής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και, ταυτόχρονα, επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας “family fit - κέντρα ρύθμισης βάρους». Να θυμίσουμε ότι το Χαροκόπειο είχε και στο παρελθόν επιχειρήσει τη διεξαγωγή παρόμοιας έρευνας σε σχολεία της Αττικής, η οποία είχε καταγγελθεί από Συλλόγους Εκπ/κών ΠΕ, λόγω της άμεσης σχέσης και συνεργασίας του ιδρύματος και της έρευνας με την Coca-Cola.

Επιπλέον, είναι δυνατόν να διενεργείται έρευνα, και μάλιστα υποχρεωτικά, αγνώστου ουσιαστικά ταυτότητας, από το Δημόσιο Σχολείο χρησιμοποιώντας το κύρος του δημόσιου σχολείου και το επιστημονικό εκπαιδευτικό του προσωπικό; Με ποια λογική όποιος θέλει να κάνει μια οποιαδήποτε έρευνα θα χρησιμοποιεί το δημόσιο σχολείο, υπονομεύοντας τη βασική του λειτουργία υποβιβάζοντας το εκπαιδευτικό προσωπικό σε χειριστές/συλλέκτες στοιχείων αυξάνοντας παράλληλα το φόρτο εργασίας τους;

Ακόμη, είναι δυνατόν να καλούνται τα σχολεία να καλύψουν το κόστος προμήθειας των υλικών για τις μετρήσεις ενώ η χρηματοδότηση των σχολείων έχει μειωθεί 70% και πολλά σχολεία δεν έχουν τα βασικά υλικά για να λειτουργήσουν;

Επιπλέον, γιατί, ενώ για τη συμμετοχή σε σχολικούς αγώνες απαιτείται ιατρική βεβαίωση το κόστος της οποίας επιβαρύνει τους γονείς, για τη συμμετοχή σε αντίστοιχη καταπόνηση από το «παλίνδρομο τεστ» που απαιτείται από το πρόγραμμα, αρκεί μόνο η γονική συναίνεση; Μήπως, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα, το υπουργείο δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό σχετικά με την υγεία των μαθητών/τριών;

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει τους εκπαιδευτικούς να εκτελέσουν τον τεράστιο όγκο δουλειάς για χάρη των συμφερόντων εταιριών που μέσω συγκεκριμένων Πανεπιστημιακών καθηγητών θέλουν να εκπονήσουν έρευνα για τα δικά τους επιστημονικά και οικονομικά συμφέροντα. 

Είναι πρόκληση αυτοί που οδήγησαν την πλειοψηφία των γονέων στην φτώχεια, να κόπτονται δήθεν για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών μας. Για όλα αυτά και επειδή αρνούμαστε τα στοιχεία των παιδιών μας να τα διαχειρίζονται άγνωστες ιδιωτικές εταιρίες για σκοπούς τους οποίους επίσης δεν γνωρίζουμε καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να καταχωριστεί οποιοδήποτε στοιχείο των παιδιών τους σε αυτό το πρόγραμμα με την επωνυμία ΕΥΖΗΝ, ένα πρόγραμμα τύπου BIG BROTHER, καταθέτοντας στον Διευθυντή του σχολείου υπεύθυνη δήλωση γονέα που θα αρνείται την καταχώριση οποιοδήποτε στοιχείου του παιδιού του. 

Καλούμε: 
- Το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο της υποχρεωτικής εφαρμογής του προγράμματος «Ευ ζην» στα σχολεία. 
 – Τους Γυμναστές/τριες και τους Διευθυντές να μην εφαρμόσουν το πρόγραμμα και να ενημερώσουν τους γονείς των μαθητών/τριών των σχολείων τους προκειμένου να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθούν τα παιδιά τους για να εξυπηρετηθούν άγνωστα ιδιωτικά συμφέροντα. 
 – Την ΕΛΜΕ Αχαΐας και την ΟΛΜΕ να διεκδικήσουν την μη εκτέλεση αυτού του προγράμματος τύπου BIG BRΟTHER. 
– Καλούμε επίσης τους γονείς να αρνηθούν να καταχωρηθούν τα στοιχεία των παιδιών τους γιατί ανα πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάρος τους. 
 " Briefingnews.gr thebest.gr''

Προέλευση άρθρου: cleverclass.gr Πηγή Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Διαβάστε περισσότερα: Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
Προέλευση άρθρου: cleverclass.gr Πηγή Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις Διαβάστε περισσότερα: Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
 Διαβάστε περισσότερα: Προσωπικά δεδομένα μαθητών στέλνει υπουργείο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

 Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης σχετικά με τις διαδικασίες για την εφαρμογή της ΑΕΕ από το Υπουργείο Παιδείας, ακολουθούν τα παρακάτω: 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σήμερα 3-4-2014 ημέρα Πέμπτη και ώρα 12:30μ.μ. στο γραφείο της Προϊσταμένης του ...........Νηπιαγωγείου , έπειτα από την υπ'αριθμ. 44375/Γ1/24-3-14 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας συντάσσω την παρούσα πράξη με την οποία προχωρώ στη σύσταση ομάδων εργασίας στα πλαίσια της ΑΕΕ. Θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεδομένου οτι το άρθρο 39 παρ. 5 του καθηκοντολογίου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη ρητή διάταξη της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναθέτει αποκλειστικά και μόνο στο Σύλλογο Διδασκόντων την αρμοδιότητα διενέργειας αυτοαξιολόγησης.
Επιπρόσθετα, στη συγκεκριμένη  περίπτωση, δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς αναφέρεται σε περιπτώσεις διαφορετικές από τη διαδικασία αυτοαξιολόγησης, ενώ παράλληλα, ο Σύλλογος έχει ήδη λάβει απόφαση επί του θέματος με την υπ' αρίθμ. πράξη...(αριθμός πρακτικού αρνητικού στην συγκρότηση ομάδων εργασίας)...., πράγμα που βεβαίως σημαίνει οτι δεν γεννάται ζήτημα αδυναμίας λήψης απόφασης για οποιοδήποτε λόγο.
(Σύμφωνα με την από 28-3-2014 γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ)
Η ολομέλεια αποτελείται από τους.....
                                                                                                                                                                                 Η προϊσταμένη/νος

 (Σε περιπτώσεις μακροχρόνιων αδειών, όπως ανατροφής, αναγράφεται στο πρακτικό ότι ο/η/ συγκεκριμένος/νη εκπαιδευτικός θα περιληφθεί στις ομάδες εργασίας με την επιστροφή του/της στην υπηρεσία )



ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΆΔΩΝ ΤΗΣ 9-4-2014

Σε εφαρμογή της υπ' αριθμ. 44375/Γ1/24-3-2014 εγκύκλιο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, σας γνωρίζουμε οτι στο ..............................Νηπιαγωγείο έχει ολοκληρωθεί,( έπειτα από ανάθεση της προϊσταμένης στην ολομέλεια του Συλλόγου Διδασκόντων), η διαδικασία συγκρότησης ομάδων εργασίας στο πλαίσιο της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας.

                                                                                        
                                                                       Η προϊσταμένη                                         

(Αυτό αναγράφεται σε περίπτωση που δεν έχει γίνει εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών για τη συγκρότηση και στελέχωση των ομάδων)

Ελευθερία Νάτσια

Τι αλλάζει σε μεταθέσεις και αποσπάσεις

Πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση που μελετούν αυτές τις μέρες στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και να εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα εκτός απροόπτου, προβλέπει τα εξής σύμφωνα με σημερινό (7/4) δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
1. Ολες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις - οι τελευταίες του χρόνου εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερες από 500) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο
2. Στη συνέχεια θα γίνονται οι -περισσότερες- προσλήψεις αναπληρωτών
3. Από την 1 μέχρι και τις 10 Ιουλίου που ξεκινούν οι άδειες θα γίνονται οι τοποθετήσεις στα σχολεία.
4. Την ίδια περίοδο θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό.
5. Οι άδειες ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές
6. Δεν αλλάζει τίποτα στα μόρια για αποσπάσεις - μεταθέσεις
7. Μελετάται το ενδεχόμενο διοικητικής ενοποίησης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο διευθύνσεων με στόχο την πιο "ευλίγιστη" κατανομή του προσωπικου (για παράδειγμα ένας καθηγητής ξένης γλώσσας ή πληροφορικής ή γυμναστής κ.λπ. που εργάζεται σε δημοτικό σχολείο να μπορεί να εργαστεί και σε γυμνάσιο ή λύκειο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ΤΩΝ ΝΕΩΝ το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να δοθεί οργανική θέση σε σχολεία στο σύνολο των εκπαιδευτικών.
Το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αυτή τη δυσμενή για τους εκπαιδευτικούς "αναμόρφωση" του συστήματος υπηρεσιακών μεταβολών με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής πλατφόρμας MySchool στην οποία συμπληρώνονται σε καθημερινή βάση διάφορες πληροφορίες για δεδομένα εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.
επιμέλεια alfavita.gr με στοιχεία από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Αυτοαξιολόγηση - Μέτρα ακύρωσης στην πράξη

          

Αριθμ.Πρωτ. 781
Αθήνα 7/4/2014
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
ΘΕΜΑ : Αυτοαξιολόγηση - Μέτρα ακύρωσης στην πράξη
                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. υλοποιώντας την απόφασή του για την αποτροπή, στην πράξη,  της εφαρμογής  της αυτοαξιολόγησης,  που άμεσα συνδέεται με την αξιολόγηση - χειραγώγηση και σε συνέχεια της από 30-3-2014 απόφασής του.
Αποφάσισε τα παρακάτω:
  • Καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην σπεύσουν να προχωρήσουν άμεσα, εντός της εβδομάδας που διανύουμε, σε συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας που ορίστηκαν έπειτα από την παράνομη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
  • Σε καμία περίπτωση και παρά τις όποιες πιέσεις δεν προσφέρει κανείς εκπαιδευτικός έργο εκτός του ωραρίου εργασίας του. Κανένας δεν μπορεί και δε νομιμοποιείται να μας υποχρεώσει σε κάτι τέτοιο.
  • Οι εκπαιδευτικοί που έχουν οριστεί σε ομάδες εργασίας φροντίζουν να προγραμματίσουν τις συνεδριάσεις των ομάδων τους, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.
  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη στάσης εργασίας σε πάγια βάση ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικοί και να μη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας όταν καλούνται σ' αυτές.
  • Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. πρόκειται να κοινοποιήσει, έγκαιρα, στους συναδέλφους κείμενο - απάντηση σχετικά με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης ώστε με συντεταγμένο τρόπο ο κλάδος να σταθεί απέναντι στις πιέσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Υπενθυμίζουμε ότι κυρίαρχο όργανο για τη σύνταξη των οριστικών εκθέσεων των σχολικών μονάδων είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων.
Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης μας, τα Δ.Σ. των τοπικών Συλλόγων να προχωρήσουν στην καταγραφή των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων ώστε να υπάρξει συνολική εικόνα για το πόσα σχολεία πήραν αποφάσεις με βάση το σχέδιο πρακτικού της Δ.Ο.Ε., πόσα σχολεία συγκρότησαν ομάδες εργασίας σε εθελοντική βάση και σε πόσους Συλλόγους Διδασκόντων υιοθετήθηκε η στάση που πρότεινε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σχετικά με την ανάθεση (από τους Διευθυντές/ντριες - Προϊσταμένους/ες) συμμετοχής στις ομάδες εργασίας με ανάδειξη του παράνομου χαρακτήρα της εγκυκλίου του Υπουργού Παιδείας.
                        
Σχετικά :
ΔΟΕ (30-3-2014) : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τον καθορισμό της συλλογικής δράσης και στάσης μας απέναντι στα σχέδια του Υπ. Παιδείας για την αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση
ΔΟΕ ( 1-4-2014) : Εξειδίκευση της απόφασης της Δ.Ο.Ε. της 30-3-2014 σε σχέση με τις ενέργειες των συλλόγων διδασκόντων
ΔΟΕ (2-4-2014) : Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς των ολιγοθέσιων σχολείων και νηπιαγωγείων